COMUNICAT A TRAVÉS DE 'GARA'

ETA critica els atemtats de Brussel·les per matar "sense compassió simples ciutadans"

ETA afirma que no estan on esperaven perquè no hi ha un procés dialogat de pau

"El nus principal del conflicte, que és la situació dels presos polítics bascos, continua sense desfer-se", subratllen els etarres

gara-portada

gara-portada

3
Es llegeix en minuts

L'organització terrorista ETA ha publicat avui un comunicat a través del diari 'Gara', amb motiu de l'Aberri Eguna, en què reconeix que, després de cinc anys d'alto el foc permanent, no es troben on esperaven perquè no s'ha iniciat "un procés dialogat de pau i resolució" del conflicte. A més, la banda terrorista, autora de prop de 900 assassinats en mig segle d'historial criminal, critica els recents atemptats gihadistes a Brussel·les, unes "matances" que considera "inacceptables" perquè ataquen "sense compassió simples ciutadans".

En un passatge del comunicat, els etarres fan la següent anàlisi del context internacional: "La situació perversament revoltada i la irresponsabilitat existent han obert les portes a tots els tipus d'integrisme, ja sigui el que està passant a Europa amb els refugiats, ja sigui el que passa a Síria, a l'Iraq, al Kurdistan... i el que per últim mata sense compassió ciutadans a Brussel·les". Tot seguit, ETA afegeix: "Els revolucionaris no podem acceptar matances així, que tenen com a objectiu simples ciutadans".

Ara bé, lluny de qualsevol indici d'autocrítica, l'organització terrorista reivindica la seva aposta per la violència durant la dictadura franquista i també després de l'arribada de la democràcia. "No ens vam equivocar quan ens vam aixecar contra el franquisme, ni ens vam equivocar quan vam dir un 'no' rotund i vam fer front a la posterior reforma tramposa. Potser hem comès errors, en ocasions greus i injustos si s'ha de dir així, però en aquestes dues coses no", segons els etarres.

ELS PRESOS SEGUEIXEN ESPERANT

En el seu extens comunicat que 'Gara' publica íntegre en eusquera i del qual el diari 'abertzale' ofereix una llarga interpretació en castellà, ETA diu que mirant cinc anys enrere, data en què va decidir l'alto el foc, "no estem on esperàvem", perquè "no s'ha iniciat un procés dialogat de pau i resolució, ni amb els estats ni entre les forces polítiques d'Euskal Herria".

Per ETA, "les conseqüències del conflicte segueixen sense resoldre's, i el nus principal que és la situació dels presos polítics bascos continua sense desfer-se". A més, "no s'ha aconseguit un acord democràtic, que es basaria en el reconeixement del dret a decidir d'Euskal Herria i superaria definitivament el conflicte polític".

En el text, que pretén ser una reflexió tant sobre la situació nacional com la internacional, ETA aposta per construir un projecte independentista compartit i que beneficiï tota la ciutadania, en un camí destinat a aconseguir "l'activació i l'adhesió de molts sectors populars i ciutadans".

L'organització terrorista, segons la versió de 'Gara', considera que l'Estat basc és la solució per "satisfer les necessitats mínimes de totes les persones, fer respectar els drets de tots i garantir la igualtat entre homes i dones", i per això creu que ha de construir el projecte independentista "entre molts, entre diferents".

ETA també es refereix als resultats electorals del 20-N i a la crisi dels refugiats que volen entrar a Europa. Sobre les eleccions diu, segons la traducció de 'Gara', que "lamentablement a Espanya no hi ha relació de forces suficient perquè es produeixin canvis profunds", però admet que s'ha obert un debat sobre l'opció de "democratitzar les seves estructures", encara que no creu factible que "les forces que es declaren d'esquerres arribin a un acord que tingués en el centre el dret a decidir".

Notícies relacionades

Pel que fa a la crisi dels refugiats, afirma que "el tracte deplorable que els estats europeus donen a milers i milers de refugiats que fugen de la misèria absoluta i les salvatges guerres provocades pels poderosos del món ens mostra clarament què és el que no volem ser. No hem sentit més que vergonya i ràbia". Segons l'opinió d'ETA, "hem vist la verdadera cara dels mandataris que parlen sense parar de drets humans. És el súmmum de la hipocresia".

L'anterior comunicat de l'organització terrorista va ser el 30 de setembre de l'any passat i feia referència a la detenció a França de la seva cúpula dirigent. ETA va declarar un alto el foc permanent el 10 gener del 2011.