DECISIÓ JUDICIAL

El TC suspèn la llei catalana de l'esport

Admet el recurs del Govern de Rajoy en què se sol·licitava aquesta mesura

Gerard Figueras, líder de les joventuts de CDC.

Gerard Figueras, líder de les joventuts de CDC. / JORDI PLAY (El Periódico)

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El Tribunal Constitucional ha suspès el dijous la llei catalana d'esports a l'admetre el recurs presentat pel Govern de Mariano Rajoy contra aquesta norma per entendre que la mateixa vulnera la unitat de mercat i excedeix les competències de la Generalitat per preveure la firma de convenis internacionals.

L'Advocat de l'Estat va sol·licitar la suspensió d'aquesta llei al presentar un recurs d'inconstitucionalitat. La suspensió és automàtica perquè així ho estableix la llei. La mateixa durarà cinc mesos i el tribunal la pot prolongar o aixecar abans d'aquest temps excepte que dicti sentència sense esgotar aquest termini.

La llei catalana d'exercici de professions de l'esport estableix quatre tipus de professions en l'esport: professors d'educació física, monitors esportius, entrenadors i directius esportius. I busca, segons el secretari general de L'Esport, Gerard Figueras, evitar l'instrusisme professional. Per això, crea un registre que facilita als professionals poder treballar amb totes les garanties. I estableix l'obligació que els professionals que vulguin exercir la seva activitat a Catalunya s'inscriguin en aquest registre encara que ja estiguin apuntats en territori nacional.

No obstant, el Govern considera que aquesta norma vulnera el mercat que garanteix l'accés i exercici de tots les activitats econòmiques en condicions de mercat per part d'operadors ja establerts legalment en qualsevol part del territori.

COMISSIÓ BILATERAL

Així mateix, el recurs de l'Executiu central sosté que Catalunya "no té competències" per firmar "per si mateixa convenis o acords internacionals". I és que la norma preveu la celebració de convenis i acords d'equiparació de professionals amb altres registres professionals d'Estats de la Unió Europea".

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Saénz de Santamaría, va explicar quan va anunciar la presentació del recurs el mes de febrer passat, que hi havia hagut problemes amb lleis similars a la Rioja i Extremadura, però que s'havien solucionat en una negociació.

Figueras va qualificar la presentació d'aquesta demanda com "una nova agressió". I va revelar que la mateixa li havia causat "una certa sorpresa" perquè s'estava negociant en la comissió bilateral Estat-Generalitat "una interpretació de la llei que fos compartida" pel Govern i l'Estat.