Mas renuncia a ser diputat

D'aquesta manera perd l'aforament davant la causa pel 9-N

rpascual32389262 barcelona12 1 2016   toma posesio president genera160112200834

rpascual32389262 barcelona12 1 2016 toma posesio president genera160112200834

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / NEUS TOMÀS / BARCELONA

Artur Mas ha formalitzat aquest dimecres la seva renúncia com a diputat del Parlament. D'aquesta manera deixa de ser aforat després d'haver sigut imputat per un delicte de desobediència per haver impulsat la consulta del 9-N. En la mateixa causa també hi ha imputades les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

La  funció del ja expresident respecte a l'Executiu segueix sent una incògnita. A l'anunciar la seva retirada dissabte passat, ell mateix es va posar a disposició del nou Govern i fins i tot va suggerir -en una resposta en anglès a una pregunta d'un periodista estranger- la possibilitat d'ajudar a divulgar el procés sobiranista a nivell internacional.

El que sí que ha promès és dedicar-se immediatament a la refundació del seu partit, Convergència. Perfils com el de Baiget i Vidal encaixen amb la intenció de Mas d'ampliar l'espai sobiranista cap a zones de centre. CDC està a punt d'afrontar un debat a fons tant de lideratges organitzatius (l'exconseller de Justícia i diputat Germà Gordó aspirarà, com va avançar EL PERIÓDICO, a la secretaria general del partit, i probablement s'enfrontarà al cap de files al Parlament, Jordi Turull) com respecte a l'espai a ocupar en l'eix esquerra-dreta. Afegiu a tot això que Mas no renuncia ni de molt a tornar a la primera línia de l'activitat política tornant a ser candidat a president.

NOMS DE CONFIANÇA

Mentrestant, el líder de CDC segueix col·locant gent de la seva confiança al Govern, Així, Joan Vidal de Ciurana, fins ara cap de gabinet de Mas, pujarà al càrrec de secretari del Govern en el nou Consell Executiu presidit per Carles Puigdemont. D'aquesta manera, Vidal substitueix un altre home de confiança de l'expresident, Jordi Baiget, que ocuparà la cartera d'Empresa a partir d'aquest dijous.

Afegiu a aquests dos noms, altres que es van incorporar a l'anterior Executiu, després de la ruptura de CiU i, per tant, per decisió de Mas: Jordi Jané, que seguirà al capdavant de l'àrea d'InteriorJordi Jané, i Meritxell Borràs, a Governació. També convé recordar que Neus Munté, ascendida a vicepresidentaNeus Munté i que ocuparà una de les tres grans àrees del nou Gabinet, ha mostrat sempre lleialtat a Mas fins al punt de negar-se a aparèixer en les quinieles com un eventual relleu del líder de Convergència.

Notícies relacionades

El cas de Vidal i de Baiget són especials ja que la seva trajectòria al Govern és més dilatada i comparteixen bona part de l'estil i el perfil de Mas. En el cas de Vidal, es tracta d'un perfil procedent de l'empresa privada i que sempre havia vinculat el seu futur al del ja expresident. Vidal comparteix un perfil moderat i centrista. Discret, com Baiget, és poc amant de la projecció pública.

EL GEST 

Per una altra banda, el nou president, Carles Puigdemont, s'ha estrenat en el càrrec aquest dimecres rebent al seu despatx l'alcalde d'Artesa de Lleida (Segrià), Pere Puiggros. Un gest de suport al municipalisme per part del nou cap del Govern. No en va Puigdemont era alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència fins dilluns passat.