Junqueras s'arma davant un possible 'no' de la CUP als pressupostos

El vicepresident 'in pectore' planteja l'opció de prorrogar els comptes del 2015

El número 3 d'ERC comandarà la construcció de l'Agència Tributària Catalana

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La negociació entre Junts pel Sí i la CUP per investir un president ha sigut llarga i dura i deixa un pòsit de rancor en tots dos bàndols. L'acord, finalment, s'ha limitat a la investidura, cosa que significa que necessàriament n'hauran de venir d'altres. Per exemple, per aprovar uns pressupostos. Durant tot el període de converses, el president d'ERCOriol Junqueras, ha fet vots perquè l'acord dotés el Govern d'una estabilitat parlamentària semblant a la que va comptar CiU amb ERC, en la legislatura passada. No pas en va, Junqueras era conscient que la primera patata calenta amb què haurà de lidiar, quan avui sigui nomenat vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, és l'aprovació dels pressupostos per al 2016.

El manual del bon negociador explicita que s'ha d'evitar seure en una taula amb un aire de desesperació que faci despertar en l'altra part el desig de collar per treure'n més profit. Fidel a aquest manual, Junqueras va apuntar ahir, en una entrevista a RAC-1, que hi ha una opció per fer els pressupostos i que és, i és evident, no fer-los. Ergo, prorrogar els del 2015. "Ho sondejarem, ho valorarem i prendrem una decisió " ha explicat el líder d'ERC.

No només això, el vicepresident 'in pectore' va intentar traspassar la pressió als anticapitalistes, sempre amb el benentès que el republicà mirarà d'evitar qualsevol imatge de gran bronca amb ells. "Bona part del pla de xoc pactat depèn dels nous pressupostos", ha afirmat. Un pla de xoc que s'ha inclòs en l'acord que ha portat Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat i que té un cost sobre el paper de 270 milions. "Assumible", ha presumit. "S'ha de recordar que el que ha pagat en interessos del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) la Generalitat, 1.900 milions, donen per a sis plans de xoc".

PARTIDES NO SATISFETES

El gairebé vicepresident va reconèixer que una part dels ingressos pressupostats per Andreu Mas-Colell, per a aquest 2015, no han arribat a les arques de la Generalitat. I és que en aquests comptes es fiaven 2.500 milions a la negociació amb l'Estat de deutes històrics, com el del fons de competitivitat i les inversions en infraestructures, incloses totes dues a l'Estatut. I que la cosa bull, en la relació entre els governs de Madrid i Barcelona, ho demostra que una altra partida prevista, l'impost sobre els dipòsits bancaris, està recorreguda, és a dir bloquejada, davant el Tribunal Constitucional.

Junqueras ha donat, però, motius perquè s'estengui un cert optimisme, és a dir, per pensar que hi haurà un augment dels ingressos, partint sempre de la base que l'Estat gestiona el 95% del que es recapta a Catalunya i, per tant, els diners provenen del Ministeri d'Hisenda. El primer és que les previsions macroeconòmiques a l'alça suposaran un augment dels diners que mensualment facilita Cristóbal Montoro a compte a la Generalitat per a les despeses. Aquests ingressos, fets sobre previsions, s'ajusten, dos anys després, amb els resultats reals. És a dir, aquest 2016 es liquidaran els del 2014 i, en aquest cas, el saldo és favorable a l'Administració catalana. Per tant, Junqueras rebrà un nou xec.

 "L'Estat utilitza el Ministeri d'Hisenda com a instrument polític" ha advertit el republicà, expressant així el temor que, per exemple, malgrat la millora de les perspectives la 'paga mensual' segueixi sent escassa. Davant això, només és possible, segons els independentistes, que sigui l'Agència Tributària Catalana (ATC) la que recapti els impostos. L'objectiu del que a partir d'avui serà conseller d'Economia és construir l'ATC de manera que en el moment de l'anomenada "desconnexió", és a dir, de la proclamació de la República catalana --cosa que es produirà, sempre segons els plans de Junts pel Sí-- en el termini de 18 mesos, l'organisme tributari català ja recapti el 60% dels impostos.

L'ARQUITECTE DE L'ATC

Notícies relacionades

Junqueras ha posat al capdavant de les 'obres' de construcció de l'ATC el número 3 d'ERC, Lluís Salvadó, que serà el secretari general d'Hisenda, mentre que el diputat Pere Aragonés, negociador al seu dia del pacte entre CiU i ERC, ho serà d'Economia. En declaracions a ACN, el vicesecretari general d'Esquerra qualifica d'"essencial i estratègic" la feina a fer, ja que haurà d'impulsar i crear òrgans reguladors, transformar l'Institut Català de Finances en un banc públic, posar en marxa el cadastre, les duanes i gestionar el registre de contribuents. Segons Salvadó, s'ha de "redimensionar i posar en marxa" l'actual "petita" ATC i multiplicar per 10, amb personal preparat, infraestructures i sistemes informàtics avançats. Tot plegat, i això no ho va dir Salvadó, esquivant els impediments legals que l'Estat, lògicament, hi interposarà.

Un altre home fort del partit, el vicesecretari d'Acció Política, Cesc Iglésies, serà, d'altra banda, un dels homes forts de la Conselleria de Treball, en mans --també serà nomenada avui-- de Dolors Bassa, segons fonts republicanes.