LA NOVA VIDA DE L'EXPRESIDENT

Mas renuncia a ser diputat

L'expresident perd l'aforament en la causa pel 9-N, que seguirà instruint-se al TSJC

El líder convergent continua col·locant homes de la seva confiança al nou Govern

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Artur Mas ha formalitzat aquest dimecres la seva renúncia com a diputat del Parlament. D'aquesta manera deixa de ser aforat després d'haver sigut imputat per un delicte de desobediència per haver impulsat la consulta del 9-N. De totes maneres, el fet de deixar de ser aforat no implicarà que l'expresident hagi de declarar en un jutjat ordinari. L'explicació és que en la mateixa causa estan també imputades les exconselleras Irene Rigau i Joana Ortega. I com que la primera manté la seva acta de parlamentària (i per tant és aforada), la instrucció seguirà el seu curs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La primera declaració del ja expresident, i de moment única, davant el tribunal per aquesta causa, el 15 d'octubre passat, es va convertir en un acte multitudinari de suport a Mas. Milers de persones es van aplegar davant la seu del TSJC per expressar el seu suport al llavors president de la Generalitat. El fet que coincidís amb el 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys va donar encara més càrrega emotiva a la concentració a les portes del jutjat.    

EL FUTUR

Mentrestant, la  funció del ja expresident respecte a l'Executiu segueix sent una incògnita. A l'anunciar la seva retirada, ell mateix es va posar a disposició del nou Govern i fins i tot va suggerir la possibilitat de dedicar-se a divulgar el procés a nivell internacional. De moment, el líder de CDC segueix col·locant gent de la seva confiança a l'Executiu. Així, Joan Vidal de Ciurana, fins ara el seu cap de gabinet, ascendirà al càrrec de secretari del Govern en el nou Consell Executiu. D'aquesta manera, Vidal substitueix un altre home de confiança de l'expresident, Jordi Baiget, que ocuparà la cartera d'Empresa.                                                                                              

Joan Vidal,  fins ara cap de gabiente de Mas, serà el secretari del Govern

Tant Vidal com Baiget comparteixen bona part de l'estil de Mas. En el cas de Vidal es tracta d'un perfil procedent de l'empresa privada i que sempre havia vinculat el seu futur al del ja expresident. Es tracta d'un polític moderat i identificat amb l'ala centrista. Discret, com Baiget, és poc amant de la projecció pública.

Tots dos encaixen amb la idea de Mas d'ampliar l'espai sobiranista cap al centre. El líder convergent ha promès implicar-se en la refundació de CDC, i els primers moviments ja comencen a  produir-se. L'exconseller Germà Gordó aspirarà, com va avançar EL PERIÓDICO, a la secretaria general del partit, i probablement s'enfrontarà al cap de files al Parlament, Jordi Turull. Afegiu a tot això que Mas no renuncia ni de bon tros a tornar a la primera línia de l'activitat política .

Notícies relacionades

La baixa de l'expresident serà coberta per Fabián Mohedano, exmembre del PSC i número 33 per la llista de Junts pel Sí a Barcelona. 

D'altra banda, Carles Puigdemont s'ha estrenat en el càrrec rebent al seu despatx l'alcalde d'Artesa de Lleida (Segrià), Pere Puiggròs, un gest de suport al municipalisme per part del nou president. Al vespre té previst assistir al partit Espanyol-Barça.