REACCIÓ FINANCERA

La banca mostra preocupació pel procés polític a Catalunya

Oliu (Sabadell) reclama estabilitat institucional i seguretat jurídica, i Goirigolzarri (Bankia), respecte a la llei

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / PABLO ALLENSALAZAR / BARCELONA / MADRID

La banca observa amb certa intranquil·litat el procés polític que s'obre a Catalunya després de la investidura de Carles Puigdemont. Tant el president del Sabadell, Josep Oliu, com el de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, han reclamat estabilitat jurídica i respecte a l'Estat de dret en la situació política que ara s'obre. El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha demanat als partits que garanteixin l'estabilitat institucional i la seguretat jurídica "perquè el país segueixi endavant", i ha advertit que la seva entitat prendrà les decisions empresarials que afavoreixin els seus clients. 

El Sabadell, com altres entitats financeres, va recolzar durant la campanya de les últimes eleccions autonòmiques un pronunciament de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) en el sentit que els bancs amb presència a Catalunya podrien traslladar la seva seu a Madrid en cas d'un pronunciament unilateral d'independència. Posteriorment, va matisar aquest suport amb el mateix comentari que ha fet avui Oliu: "Prendrem les decisions empresarials que creguem convenients al marge de la política".

Oliu ha ofert una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell, on ha fet un balanç del 2015 i ha analitzat les perspectives del 2016. A preguntes dels assistents, s'ha referit a la situació política de Catalunya, després que el convergent Carles Puigdemont fos ahir investit president de la Generalitat.

Ha subratllat que el banc "no fa, no farà i no ha fet mai" política i que el seu objectiu és treballar per aconseguir el millor servei per als clients i el millor resultat per als accionistes. L'únic que "tem" com a directiu, ha dit, és que hi hagi "inestabilitat institucional i inseguretat jurídica". "Jo i tots els que són en el món de l'empresa", ha subratllat.

Ha comentat que sempre que parla amb polítics els explica que "no hi ha res que sigui tan dolent per al desenvolupament de la vida privada i econòmica" com aquests dos factors, i per això "si volen que el país segueixi endavant" s'ha de garantir l'estabilitat governamental i la seguretat normativa. "Demano a tots que facin el favor de fer un esforç perquè hi hagi estabilitat institucional i seguretat jurídica en aquest país", ha incidit.

En cas de no aconseguir-ho, ha recordat que el Sabadell és avui una empresa multinacional que "transcendeix el marc nacional català" i que, independentment de quina sigui la seva marca o on tingui ubicades les seves oficines o centres corporatius, farà "el que cregui convenient per aconseguir sempre el millor servei comercial".

El banc català posseeix avui el 18% del seu negoci a Catalunya; el 57%, a "l'Espanya que no és Catalunya"; un 20% ja el té al Regne Unit, després de la compra del britànic TSB; i el 5% que queda, a Amèrica.

EFECTE D'UNA DECLARACIÓ UNILATERAL

Per la seva banda, el president de BankiaJosé Ignacio Goirigolzarri, ha destacat que una declaració unilateral d'independència per part de Catalunya afectaria la banca, i adverteix que "la llei ha de ser respectada per tots i en totes les circumstàncies".

Notícies relacionades

En roda de premsa de presentació de la nova estratègia comercial de l'entitat, ha posat de manifest la necessitat de valorar el que significa viure en un Estat de dret. "Hem de recordar els esforços i sacrificis que la societat espanyola va haver de fer per adoptar-lo", ha assenyalat. I en aquest sentit, ha destacat que l'Estat de dret es basa en el respecte de la llei. "Això és una premissa bàsica per a la convivència i no pot ser transgredida", ha afirmat.

Així, el president de Bankia entén que aquest punt de partida no serà sobrepassat. "Prenent això com a base, estem veient el futur", ha apuntat, al mateix temps que ha destacat la importància de viure "el moment en què vivim".