Anna Gabriel: "Algú de JxSí va dir que el cap d'un israelià (Artur Mas) val per 10 palestins (els diputats de la CUP)"

La diputada de la CUP explica que els dos parlamentaris anticapitalistes que s'incorporaran al grup de Junts pel Sí ho faran de manera rotatòria

2
Es llegeix en minuts

Amb el nou president de la Generalitat ja investit, van sortint a la llum nous detalls de les converses que Junts pel Sí i la CUP han mantingut durant aquests tres mesos. Segons ha revelat la diputada anticapitalista Anna Gabriel aquest dilluns, un dels negociadors de JxSí hauria dit a la CUP que "el cap d'un israelià val més que els de 10 palestins", en al·lusió a Artur Mas davant els 10 diputats cupaires.

Gabriel ha fet aquesta revelació en una entrevista a RAC-1, però s'ha negat a desvelar el nom de la persona que va pronunciar aquesta frase, amb què s'exemplifica el sacrifici que han fet els anticapitalistes (dimissió de dos diputats, dos més s'incorporaran al grup de Junts pel Sí, a més de comprometre's a no votar "en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés").

La diputada de la CUP també ha subratllat que els representants del seu grup no es van aixecar mai de la taula de negociació, malgrat considerar la citada afirmació com a molt ofensiva, i l'ha emmarcat en un dels moments de tensió que es van produir entre les dues forces durant el període de negociació. I ha destacat que si, com va demanar la CUP i va rebutjar JxSí, s'haguessin gravat les converses, "s'hauria vist qui era bel·ligerant amb qui".

ELS RELLEUS

Respecte als nous diputats que substituiran Julià de Jòdar Josep Manel Busqueta, que dimiteixen en virtut de l'acord amb JxSí, Gabriel ha informat que seran Mireia Vehí Joan Garriga 'Nana'.

Així mateix, ha explicat que els dos diputats que s'incorporaran a la "dinàmica de discussió i deliberació" del grup integrat per CDC i ERC, a més d'independents, ho faran de manera rotatòria. I ha matisat que no s'adscriuran a Junts pel Sí, és a dir, que en absolut significa que la CUP els perdi i passi a tenir vuit diputats.

Segons ha assenyalat, l'objectiu d'aquesta mesura és garantir la governabilitat i facilitar a Junts pel Sí una majoria suficient per poder governar. No obstant, ha advertit que no es tracta d'un xec en blanc i que no implica que la CUP voti sempre tot el que proposi la coalició de CDC i ERC, sinó que només ho farà en tot el que faci referència a l'acord marc negociat.

Notícies relacionades

Gabriel ha negat que la CUP "hagi perdut la dignitat" amb el pacte firmat. Al contrari, ha considerat que "ha sigut valent" per encarar el repte d'acordar la investidura i les bases de la nova legislatura. "Hem tingut debat intern i l'hem ensenyat", ha afegit.

EL FUTUR DE BAÑOS

Per últim, la diputada anticapitalista ha evitat avançar si el partit farà un gest per demanar al fins ara president del seu grup parlamentari i cap de llista en les eleccions del 27-S, Antonio Baños, que reconsideri la seva decisió de dimitir. Segons Gabriel, aquesta qüestió serà "posada a consideració" dels òrgans de direcció. Baños va presentar la seva renúncia fa una setmana després que el consell polític de la CUP decidís finalment vetar Mas, al veure's "incapaç" de defensar la posició aprovada per la direcció del partit.