EL GABINET DE CARLES PUIGDEMONT

Oriol Junqueras serà l'únic vicepresident del nou Govern

El líder d'ERC controlarà l'àrea econòmica, Munté serà la portaveu i Romeva portarà Exteriors

Repetiran Vila, Jané i Borràs i entraran Josep Rull, Toni Comín i Dolors Bassa

icoy32378239 160111180706

icoy32378239 160111180706

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Desencallada 'in extremis' la investidura, el nou Govern que presidirà Carles Puigdemont pivotarà al voltant de les tres figures que Junts pel Sí havia previst en l'acord que va donar forma a la coalició: Oriol JunquerasNeus Munté i Raül Romeva. Cada un es farà càrrec d'una macroconselleria que assumirà el control de diversos departaments de la Generalitat. Però només el líder d'ERC tindrà rang de vicepresident de l'Executiu. Serà a més el responsable de l'àrea nuclear de tot Govern, la política econòmica. Així es compensa l'equilibri en el pròxim Gabinet entre CDC, que ostentarà la presidència, i Esquerra. L'altre puntal convergent a l'Executiu serà Munté, que en continuarà sebt la portaveu i assumirà la Conselleria de Presidència i dirigirà tota la política social d'un Govern que constarà de 13 membres.

ÀREA ECONÒMICA

De Junqueras dependran quatre departaments: Empresa i Coneixement; Treball i Afers Socials; Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Pesca; i Territori i Sostenibilitat. Cap dels actuals titulars d'aquestes àrees repetirà en el càrrec i totes les quinieles situen com a nou conseller de Territori Josep Rull. El coordinador de CDC perdrà amb això funcions orgàniques en un partit la refundació del qual passarà ara directament per les mans d'Artur Mas. Està previst que el departament d'Agricultura recaigui en ERC, que pensa per a aquest càrrec en algun dirigent de les comarques de Tarragona. I és que l'equilibri territorial també juga un paper clau en tot Executiu.

ÀREA SOCIAL

L'actual responsable de Territori, Santi Vila, no abandonarà el Govern, però canviarà de cartera. El seu nom sona amb força com a conseller de Cultura, una de les àrees que tutelarà Munté. Les altres tres també tenen titular oficiós: Ensenyament passarà a mans de la convergent Meritxell Borràs, que deixarà així Governació; per a Salut es perfila Toni Comín, exdiputat del PSC que es va enrolar a Junts pel Sí com a independent a proposta d'ERC; i Benestar també serà amb tota probabilitat per a una figura independent col·locada per Esquerra, Dolors Bassa, exsecretària general d'UGT a Girona i actual diputada.

ÀREA INSTITUCIONAL

Notícies relacionades

La tercera pota del Govern, l'àrea institucional, estarà comandada per Romeva, que serà el responsable de la política exterior de la Generalitat, un àmbit al qual es donarà protagonisme per internacionalitzar el procés independentista. A més, l'exeurodiputat d'ICV fiscalitzarà l'acció de tres departaments: Governació, Justícia i Interior. Es dóna per fet que al capdavant d'aquest últim continuarà Jordi Jané.

ELS QUE SURTEN

A l'espera que es confirmin la resta de consellers, està previst que abandonin l'Executiu català Francesc Homs (que aquesta setmana estrenarà escó al Congrés), Andreu Mas-ColellIrene RigauFelip PuigGermà Gordó (encara que fonts de CDC no descarten que al final pugui quedar-se), Jordi CiuranetaFerran Mascarell i Boi Ruiz.