Junqueras rebutja l'oferta de Mas d'un Govern en funcions amb ERC

El president ha llançat la proposta a la reunió de Junts pel Sí

Els republicans creuen que la insòlita iniciativa no soluciona res de cara a les eleccions del març

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Hores convulses en el sobiranisme català a mesura que s'acosta la confirmació del fracàs negociador de Junts pel Sí i la CUP i la convocatòria automàtica de noves eleccions. En la llarga reunió que ha tingut lloc aquest matí del grup parlamentari de Junts pel Sí, el president en funcions, Artur Mas, ha llançat una insòlita proposta: canviar el Govern en funcions, a partir de dilluns, per incorporar-hi ERC i intentar visualitzar així la unitat de Junts pel Sí fins a la convocatòria amb les urnes el 6 de març.

Notícies relacionades

L'oferta s'ha justificat, segons fonts presents a la reunió, per poder aconseguir que al març es voti en relació amb aquest Govern de Junts pel Sí en funcions. Però l'oferta ha tingut un recorregut curtíssim, ja que automàticament Esquerra Republicana ha rebutjat aquesta hipòtesi. Ho ha fet, immediatament, el líder republicà, Oriol Junqueras. ERC argumenta que aquesta possibilitat no evita eleccions ni cap dels riscos als quals s'enfronta l'independentisme en la cita electoral del març, després del fracàs negociador actual.

La iniciativa de Mas s'interpreta com un intent d'aconseguir per part de CDC la reedició de la coalició Junts pel Sí de cara als comicis del març. Una intenció que segons admeten al partit de Mas compta amb poques possibilitats d'èxit ja que ERC ja ha avisat, des de fa setmanes, que el resultat de Junts pel Sí el 27-S no va aconseguir l'efecte multiplicador desitjat respecte a la hipòtesi que des del primer moment va defensar Junqueras, que era que cada partit concorregués en solitari i posteriorment s'unissin els vots i els escons de cara a la posada en marxa de la ruta cap a la independència.