Els consolats obriran el cap de setmana perquè els espanyols a l'estranger puguin votar

La resolució de la Junta Electoral respon a la petició del PSOE d'ampliar fins al 21 de desembre el termini per votar dels emigrants

aleria32187984 mon02  montevideo  uruguay   16 12 2015   una ciud151218193149

aleria32187984 mon02 montevideo uruguay 16 12 2015 una ciud151218193149 / Juan Ignacio Mazzoni

1
Es llegeix en minuts

La Junta Electoral ha obligat a mantenir obert el cap de setmana, és a dir dissabte i diumenge fins a les vuit del vespre, els consolats i oficines consulars habilitades per al vot, perquè els espanyols residents a l'estranger puguin exercir el seu dret davant les eleccions generals del diumenge 20 de desembre.

La Junta Electoral, que ja va aprovar la setmana passada ajornar 24 hores el vot per correu, ha resolt així una petició del PSOE que el termini de dipòsit de vots en urna per als electors inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) s'ampliés fins al dilluns 21 davant els problemes registrats en els enviaments dels sobres per votar.

Els jutges han analitzat els informes urgents recollits de la Direcció General d'Espanyols a l'Exterior i d'Assumptes Consulars i Migratoris, de l'Oficina del Cens Electoral i de la Societat Estatal Correus i Telègrafs. Han constatat l'existència de "problemes significatius en la recepció del vot dels espanyols inscrits al CERA", la majoria --afegeix la resolució de la junta electoral-- a causa del retard en l'entrega pels serveis de correus estrangers.  La JEC considera necessari prendre mesures excepcionals, però també pretén evitar que l'enviament dels vots ja emesos s'endarrereixi per l'adopció de les mesures.

De manera que demana que quan s'acabi el termini per votar en urna (aquest divendres) s'enviïn els vots i l'acta del funcionari consular "amb la màxima celeritat" al Ministeri d'Exteriors per derivar-los a les juntes electorals provincials. 

I al temps obliga els consolats i oficines consulars a obrir el dissabte 19 i el diumenge 20 per rebre els vots per correu remesos fins a aleshores i els vots en urna que puguin presentar els electors dins del termini extraordinari. L'obertura no podrà estendre's més enllà de les vuit del vespre, hora de tancament dels col·legis electorals a Espanya.

Notícies relacionades

Al concloure el termini, els consolats hauran de repetir el tràmit d'enviament dels vots rebuts durant el període extraordinari.

La JEC també emplaça Exteriors i a Correus a adoptar les mesures necessàries per procurar que els sobres amb els vots dels electors puguin estar a disposició de les juntes electorals provincials a les vuit del matí del 23 de desembre per al seu escrutini, tal com estableix la llei electoral.