LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El jutge pregunta al fiscal si ha d'enviar Pujol júnior a la presó

El magistrat atén la petició d'UPD, que va sol·licitar l'adopció de mesures cautelars per evitar que el primogènit de l'expresident oculti béns o destrueixi proves

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El jutge de l’Audiència Nacional que aglutinarà la investigació sobre la fortuna oculta de la família Pujol,  fortuna oculta de la família Pujol, José de la Mata, ha remès una providència a la Fiscalia Anticorrupció per preguntar-li si ha de citar novament a declarar com a imputat el primogènit del clan, Jordi Pujol Ferrusola, i si cal imposar-li mesures cautelars, com ara l’ingrés a la presó o la retirada del passaport, per evitar que tracti d’ocultar la seva fortuna.

De la Mata ha adoptat aquesta decisió en resposta a la petició d’UPD, que exerceix l’acusació popular, i que el 19 de novembre va sol·licitar al jutge que l’enviés a la presó o adoptés un altre tipus de mesura cautelar. «Ningú entén com a aquestes altures no té cap tipus de restricció o mesura per evitar que destrueixi proves o amagui els seus béns», va al·legar llavors el partit magenta.

En el seu escrit al jutge instructor, l’advocat d’UPD en aquesta causa, Jorge Alexandre, demanava citar de nou Pujol Ferrusola davant les contradiccions que han aparegut en la investigació. El primogènit de l’expresident de la Generalitat va assegurar fa un any que no tenia comptes a l’estranger. No obstant, després de la informació remesa per Andorra, s’han descobert ingents sortides de diners» cap a paradisos fiscals.paradisos fiscals.

PERILL DE FUGA I DE DESTRUCCIÓ DE PROVES

Davant d’aquestes noves dades, UPD va reclamar que després de la seva compareixença se celebri una visteta en què s’acordi el seu ingrés a la presó davant el perill de fuga, de destrucció de proves (que acreditin que la seva fortuna provenia del cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions públiques a Catalunya) i de moviments financers dirigits a ocultar la seva fortuna, malgrat tenir ja part dels seus comptes i patrimoni bloquejats.

En el cas que De la Mata consideri excessiva la mesura de presó, UPD va proposar que almenys se li imposés la retirada del passaport i la prohibició d’abandonar el territori espanyol.

Amb la providència d’ahir, el magistrat sol·licita al ministeri públic que l’informi sobre si cal citar-lo novament per a «la celebració de la compareixença de l’article 505 de la llei d’enjudiciament criminal, la reforma del qual ha entrat en vigor aquest dilluns, per tal de resoldre sobre la necessitat d’adopció de mesures cautelars de caràcter personal».

EN MANS DE L'AUDIÈNCIA

Notícies relacionades

Divdendres passat, la titular del jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, que investigava la fortuna a Andorra de l’expresident català, va acordar inhibir-se en favor de l’Audiència Nacional al considerar que existeix una «estreta vinculació» entre les dues causes. Segons la magistrada, Jordi Pujol Soley va ser propietari «a l’ombra» d’un dels comptes que la família tenia al país pirinenc, on es creu que el clan va amagar la seva fortuna amb el propòsit d’«encobrir l’origen delictiu dels diners».

La justícia rastreja les activitats econòmiques de Jordi Pujol Ferrusola des del 17 de gener del 2013, quan la seva examant María Victoria Álvarez va declarar davant el jutge que va acompanyar a Andorra el fill gran de la família Pujol per ingressar en un banc una motxilla pllena de bitllets de 500 euros.