Sistach, sobre Pujol: "Una cosa és el pare i una altra cosa són els fills"

El cardenal arquebisbe de Barcelona defensa que l'expresident "ha fet coses molt bones" i que les "no tan bones" les ha de determinar un jutge

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, el 6 de novembre.

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, el 6 de novembre. / EFE / MARTA PÉREZ

1
Es llegeix en minuts

"Una cosa és el pare i una altra cosa són els fills. Això s'ha de tenir en compte". En aquests termes s'ha expressat l'encara cardenal arquebisbe de BarcelonaLluís Martínez Sistach (el 26 de desembre serà rellevat pel bisbe de Logronyo, Juan José Omella), en referència a Jordi Pujol i els seus fills al ser preguntat per aquest tema en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons la investigació, l'expresident amaga el destí dels 1,8 milions d'euros que va ingressar "en un compte a l'ombra" a Andorra el 2000 i que va retirar el 2009 i el 2010.

El cardenal ha evitat comentar si Pujol va actuar bé a l'emportar-se a un banc del Principat la suposada herència del seu pare, un fet que va confessar el fundador de Convergència i que va provocar la seva imputació judicial. "No vull jutjar les persones, per fer-ho ja hi ha la justícia", ha subratllat, alhora que ha considerat que l'expresident "ha sigut un referent" a Catalunya.

LA RESPONSABILITAT PATERNA

Notícies relacionades

I potser per això mateix ha volgut separar el pare dels seus fills, al recalcar que els progenitors només són responsables dels actes dels seus descendents quan són menors d'edat. S'ha de recordar que tota la família Pujol-Ferrusola (pare, mare i els set fills) està sent investigada, i que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata considera un "mer relat" la justificació de la fortuna familiar com a procedent d'una herència. Després de recollir la informació de les autoritats andorranes, De la Mata va concloure que hi ha indicis que els comptes familiars es van nodrir de comissions il·legals que van ser repartides pel primogènit, Jordi Pujol Ferrusola.

"L'expresident ha fet coses molt bones i potser n'ha fet algunes de no tan bones. Però això ho ha de decidir finalment el jutge, no jo", ha insistit Sistach.