La jutge del 'cas ERO' obre diligències prèvies contra Chaves i Griñán

La nova part referida al procediment implantat a la Junta d'Andalusia per donar ajudes afecta 52 ex alts càrrecs públics

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

La titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla, María Núñez Bolaños, ha acordat formar una peça separada del 'cas ERO' amb el procediment específic implantat a la Junta d'Andalusia per donar les ajudes irregulars al marge de qualsevol control. Aquesta nova peça afecta 52 ex alts càrrecs públics de la Junta, entre ells els expresidents autonòmics Manuel Chaves i José Antonio GriñánManuel ChavesJosé Antonio Griñán, així com diversos exconsellers regionals d'Economia, Hisenda, Innovació o Ocupació.

Es tracta d'una de les línies d'investigació més avançades de la macrocausa dels ERO fraudulents, i per això Nuñez Bolaños manté la tesi que aquest tipus de diligències es poden separar de la peça principal --amb centenars de milers de folis de sumari i més de 260 imputats-- per acabar de tancar els serrells que els queden i passar, si finalment s'estima oportú, al procediment judicial. Una tesi compartida per la Fiscalia i el Tribunal Suprem, que ha accelerat al llarg dels cinc anys d'investigació aquesta subdivisió per poder anar avançant i donar agilitat a la macrocausa. Ja en la seva anterior resolució, la jutge va recordar que sobre aquesta qüestió "hi ha un criteri sòlid" no només pel que fa a la possibilitat "del seu enjudiciament separat sinó pel que fa a la qualificació jurídica dels fets", per la qual cosa s'uniran a aquesta peça separada íntegrament tant la peça dels aforats del TS com del TSJA.

PREVARICACIÓ CONTINUADA

Segons han confirmat fonts judicials, la jutge ha incoat aquestes diligències prèvies per continuar la instrucció de forma separada davant "la possible existència d'un delicte continuat de prevaricació". Els fets investigats serien relatius a la participació activa i conscient en el disseny i posada en marxa de l'anomenat procediment específic de "transferències de finançament", un mecanisme utilitzat habitualment per les administracions per equilibrar els comptes dels ens públics i que es va fer servir a la Junta d'Andalusia, segons mantenia l'anterior jutge instructora Mercedes Alaya, per donar ajudes a les empreses (subvencions) "per raons sociolaborals i per altres motius diversos" amb total discrecionalitat i evitant qualsevol fiscalització.

En la resolució s'assenyala que dels fets ressenyats poguessin ser penalment responsables 52 persones, entre les quals hi ha tots els que van ser aforats al Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.

FIANCES ANUL·LADES

Notícies relacionades

D'altra banda, l'Audiència de Sevilla ha donat a conèixer aquest dilluns una sentència en què anul·la les fiances per valor de 12,1 milions d'euros imposades per l'anterior instructora, Mercedes Alaya, a set imputats en el 'caso ERO', entre ells l'exconseller andalús d'Innovació Martín Soler (a qui es va imposar una quantia de 4 milions d'euros), l'exinterventor general de la Junta Manuel Gómez (3,4 milions), o el president d'Unicaja Braulio Medel (que havia de fer front a uns 483.000 euros).

Els magistrats de la Secció Setena, la mateixa sala en què ja té la seva plaça Alaya, rectifiquen la decisió adoptada en aquell moment per la llavors instructora, que va fixar les quantitats de la responsabilitat pecuniària "a un tant alçat", calculant una xifra similar per cada ajuda que van concedir. Un plantejament que, en opinió dels magistrats, "desvincula la mesura cautelar real de la seva finalitat, que no és altra que assegurar la reparació del dany causat amb la presumpta conducta delictiva en què hagi participat cada imputat". Així, entenen que al ser cada ajuda d'una quantia diferent no es pot computar cada una amb la mateixa quantitat a l'hora de fixar les fiances.