Junts pel Sí i la CUP pitgen l'accelerador en la negociació

L'objectiu és que el Parlament aprovi una declaració abans del debat d'investidura

En plena tempesta pel 3%, el paper de Mas segueix exclòs de les converses

Antonio Baños, Gabriela Serra i la resta de diputats de la CUP canten ’Els Segadors’ en la sessió inaugural de la legislatura, ahir.

Antonio Baños, Gabriela Serra i la resta de diputats de la CUP canten ’Els Segadors’ en la sessió inaugural de la legislatura, ahir. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Junts pel Sí i la CUP s'han posat les piles per intentar consensuar una declaració institucional que impliqui un primer pronunciament del nou Parlament. L'objectiu seria poder aprovar-la abans del primer debat i votació d'investidura del president de la Generalitat, que com a molt tard s'ha de convocar per al dia 9 de novembre.

Del que passi en els pròxims dies en depèn que Artur Mas torni o no a ser reelegit o que s'obrin altres escenaris: altres candidats o, fins i tot, altres eleccions. La CUP no vol allargar les negociacions fins al gener, però tampoc ho descarta. Serà decisiu comprovar si els investigadors del cas 3% aconsegueixen proves significatives -via declaracions dels imputats i confidents, a més de la documentació confiscada- que demostrin el que Mas insisteix a qualificar d'indemostrable: que CDC va rebre comissions d'empreses a canvi d'adjudicar-los obres i concessions públiques [més informació a la pàgina 20].

Si la corrupció pren cos, el líder convergent ho tindrà encara més complicat per aconseguir que la CUP es repensi la seva negativa a facilitarli la investidura. A CDC insisteixen  que no es plantegen cap alternativa que no passi per Mas. De moment, el nom del candidat s'ha deixat fora de negociació. La CUP assegura que no s'ha mogut gens, mentre que a Junts pel Sí expliquen  que dins de la força anticapitalista hi ha esquerdes i que al territori hi ha veus a favor d'investir Mas per la por que si no el procés independentista embarranqui.

LES TRES TAULES / De moment, i mentre el nom del candidat a president de la Generalitat segueix aparcat, les tres taules negociadores han pitjat l'accelerador. Una és la que fixa com ha de ser el procés constituent. Això inclouria la declaració institucional del Parlament, que passaria per proposar que Catalunya es converteixi en un Estat independent amb forma de república.

Notícies relacionades

La segona negociació és la que té a sobre de la taula el full de ruta sobre com s'ha de portar a terme la «desconnexió», i hi ha una tercera en què es plantegen les mesures que la CUP resumeix en el concepte «rescat ciutadà».

En tot cas, i més enllà de la bona voluntat, la força anticapitalista no afluixarà fàcilment la corda. Paral·lelament, hi ha qui sospesa que un mal resultat de Podem en les generals desactivarà la pressió que des de l'esquerra pugui rebre la llista que encapçala Antonio Baños. La CUP assegura que, en cas que hi hagi un acord inicial amb CDC, res fa pressuposar que hagin d'estar d'acord amb les polítiques socials que porti a terme el nou Govern català. Vaja, que no es confiï Junts pel Sí perquè els anticapitalistes no es veuen de socis estables de l'Executiu tota la legislatura (per curta que sigui). De fet, la seva tàctica passa per un acostament a Catalunya Sí que es Pot que permeti reforçar les polítiques d'esquerres. Ara el dubte és saber si el grup que presideix Lluís Rabell estarà també en aquesta línia.