ELS PROCESSOS JUDICIALS EN CURS

El 'clan Pujol', a la picota

El jutge De la Mata investigarà si la família va cometre blanqueig, suborn i falsedat

Les indagacions del 'cas 3%' inclouen les mediacions d'Oriol Pujol amb empresaris

Jordi Pujol Ferrusola surt del Parlament després de declarar el febrer passat.

Jordi Pujol Ferrusola surt del Parlament després de declarar el febrer passat. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

De ser una de les més respectades durant 23 anys, la família Pujol Ferrusola ha passat a la categoria d'imputada en quatre jutjats, encara que els pròxims mesos tot el clan serà investigat pel jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata. Blanqueig de capitals, delictes fiscals, suborn i falsedats conformen la llista de delictes a què s'enfronten. I la novetat és que les indagacions sobre els tripijocs d'aquesta família comencen a convergir amb la investigació que s'està portant a terme per demostrar que CDC es va finançar il·legalment. L'anomenat cas 3% ja comença a esquitxar els Pujol.

Tot va començar amb la venjança d'una dona despitada. Victoria Álvarez va conèixer el primogènit, Jordi Pujol júnior, en un avió i van iniciar un idil·li que va durar tres anys. Però durant aquest període va veure i va comptar feixos de bitllets amagats en bosses que el fill gran de l'expresidenttraslladava d'Andorra a Madrid. Va ser el principi del calvari. La dona va presentar una denúncia davant la policia contra el seu ex que va recaure al jutjat que llavors dirigia Pablo Ruz, tot i que aquest se la va voler treure de sobre perquè la va considerar «insuficient i inconcreta». La sala penal de l'Audiència li va ordenar que la investigués i des d'aquell moment, les finances, la vida a tot drap, i el paper de «dinamitzador» -descripció amb què Pujol fill es va presentar davant el jutge- van quedar al descobert. A més a més, cinc de les seves societats estan en el punt de mira per haver facturat a empreses per tasques d'assessorament que el magistrat De la Mata (que substitueix Ruz) no creu que siguin reals sinó que sospita que es tracta de comissions pagades per empresaris a canvi d'adjudicacions públiques.

Un altre fill, Oriol, que ha sigut batejat per l'empresari Sergi Lerma (en llibertat sota fiança en l'operació del 3%) com «l'aconseguidor», va haver de dimitir com a diputat al Parlament després que a la investigació sobre els suborns durant la tramitació parlamentària de la llei de seguretat industrial, el cas de les ITV, s'ampliés perquè es tractava d'«un triangle delictiu», segons la fiscalia, amb el seu amic Sergio Alsina i la seva dona, Anna Vidal. Anticorrupció sospita que Oriol Pujol va cobrar comissions per les seves tasques de mediació en la venda de la planta Sharp a Sant Cugat del Vallès, la creació d'un parc de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires, una carpa a les instal·lacions de l'empresa, i pels trasllats a les centrals de Yamaha i Sony.

Notícies relacionades

COMISSIONS / Tres germans més també estan en el punt de mira del jutge Santiago Pedraz. Inicialment va posar sota el focus els negocis d'Oleguer, però ara també investiga el primogènit, Pere i Josep, després que s'hagi descobert que tots quatre van fer servir societats per rebre comissions de José Miguel Solà, soci de Rodrigo Rato. La fiscalia sospita que es tracta de comissions o blanqueig de capitals.

A més a més, l'expresidentla seva dona, Marta Ferrusola, i tres fills més, Mireia, Pere i Marta, estan imputats en un jutjat de Barcelona després que el patriarca reconegués que tenia amagada a Andorra l'herència del seu pare. Tots cinc van regularitzar els seus comptes amb Hisenda a les arques de la qual van ingressar uns quatre milions d'euros.