El pols sobiranista

Els «murs emocionals»

El Rei apel·la als sentiments en els premis Princesa d'Astúries enfront de la pulsió independentista Espanya aconsegueix colar a l'ONU una referència al debat sobre Catalunya

Entre guardonats 8Els reis Felip i Letizia, en l’entrega dels premis Princesa d’Astúries, ahir, al Teatre Campoamor d’Oviedo.

Entre guardonats 8Els reis Felip i Letizia, en l’entrega dels premis Princesa d’Astúries, ahir, al Teatre Campoamor d’Oviedo. / EFE / J. L. CEREIJIDO

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

En l'escenari dels premis Princesa d'Astúries, el rei Felip VI va pronunciar ahir un discurs compromès i emotiu al voltant del repte sobiranista català, amb una clara apel·lació als sentiments com a vincle d'unió i diàleg. El Monarca va assenyalar que quan s'aixequen «murs emocionals» i es promouen divisions «una cosa molt profunda» es trenca. Per això va demanar als espanyols valorar «amb sinceritat i honestedat» el que han construït junts perquè els uneix i els enforteix.

«Que ningú construeixi murs amb els sentiments. Les divisions no fan mai gran un poble; només l'empobreixen i l'aïllen», va advertir Felip, que va sol·licitar als ciutadans que s'allunyin del que «separa i debilita». En la seva reflexió, el Rei va insistir sobre el risc que comporten les fractures socials i va alertar sobre el mal que la confrontació pot ocasionar «als afectes, a l'amistat, i a les famílies». Felip VI va apel·lar a la necessitat de seguir construint Espanya i a la defensa de la legalitat i els principis establerts a la Constitució com a garantia dels drets i llibertats de tots els ciutadans. Va demanar als espanyols que preservin la convivència per enfortir la vida col·lectiva i va reivindicar evitar els assenyalaments, les diferenciacions i els rebutjos. «Seguim construint Espanya», va afirmar i va donar valor a les arrels mil·lenàries i a la vocació universal d'Espanya com a «nació europea» que ha de seguir «unida en el seu camí cap a un futur de més concòrdia i progrés amb la dignitat, el respecte i l'orgull que es mereix la seva història col·lectiva i la seva memòria».

Integritat territorial

A l'altre costat de l'oceà, el duel del Govern a l'independentisme català arribava a les Nacions Unides. L'Assemblea General de l'ONU va aprovar una declaració, impulsada per Espanya, que reafirma el compromís dels firmants amb els principis de l'organisme en el seu 70è aniversari, incloent-hi el que afecta la  integritat territorial.

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va assegurar en el seu discurs davant l'assemblea que hi ha una «amenaça» a l'anhel de viure units i va retreure la «voluntat d'imposar identitats excloents» en societats lliures i obertes.

Notícies relacionades

El cap de la diplomàcia espanyola va considerar valuosa la declaració aprovada per l'ONU i va agrair que es pronunciés de forma «clara» i «expressa» contra el reconeixement de «suposades realitats unilaterals que només habiten en el més absolut dels llimbs jurídics i polítics». El ministre d'Afers Estrangers va aventurar en la seva intervenció que els que pretenen «imposar una uniformitat ètnica, lingüística, religiosa o de qualsevol altre tipus per sobre de la pluralitat van en contra de la història» i  va vaticinar que aquesta «ni les comprendrà ni les absoldrà».

Per un altre costat, Margallo va explicar ja en roda de premsa que la reacció de l'Executiu central davant el separatisme «no és una amenaça, és una advertència» que intenta donar arguments. «Volem que tothom sàpiga les conseqüències i el cost de les accions», va afirmar el ministre.