CONGRÉS DEL PARTIT POPULAR EUROPEU

La dreta europea es resisteix a recolzar Rajoy contra la independència de Catalunya

La CSU, els socis de Merkel a Baviera, hi voten en contra i també es registren abstencions

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Hi ha hagut sorpresa al Congrés del Partit Popular Europeu que se celebra aquest dimecres i dijous a Madrid. La dreta europea ha recolzat, com s'esperava, Mariano Rajoy i ha donat suport a les seves reformes econòmiques però no ha donat un suport unàmime a la resolució a favor de la unitat dels Estats, consensuada per Espanya, França i Alemanya, tal com esperava el PP.

La resolució és molt explícita i recull la doctrina més estricta dels tractats en el sentit que la UE no reconeix la lliure determinació dels territoris --ni tan sols la legalitat del procés encaminat a això-- quan va acompanyada per qualsevol acció dirigida, totalment o parcialment, a trencar o soscavar la integritat territorial dels Estats sobirans.

Així mateix recorda que en el cas que un territori declari unilateralment la independència, els ciutadans d'aquest territori perdrien el seu estatus de ciutadans de la UE, en virtut de l'article 20 del Tractat de la UE. I afegeix que si aquest territori completa el procés de secessió, podrà sol·licitar de nou iniciar el procés d'adhesió a la UE si compleix els requisits, però aquesta adhesió ha de ser ratificada per tots els Estats membres per unanimitat.

Finalment, inclou referències implícites a Catalunya i el possible desacatament anunciat per Artur Mas a l'establir que "ningú està per sobre de la llei i tots són iguals davant la llei". Fonts del PP reconeixen que ha sigut redactada per Espanya després de dos mesos de negociacions amb França i Alemanya.

ELS VOTS EN CONTRA

Malgrat el treball previ, la resolució ha sigut aprovada per majoria, però no per unanimitat. Els 16 delegats de la CSU, els socis a Baviera d'Angela Merkel, han votat en contra de la resolució. Malgrat que no hi ha recompte de vots, els mitjans de comunicació han comprovat que diversos delegats de diverses formacions hi han votat en contra o s'han abstingut, entre ells els de la Unió Social Cristiana (CSU).

Notícies relacionades

El seu portaveu, Reinhold Bocklet, ha explicat en declaracions a l'ACN que malgrat que no es volen involucrar en el que consideren un "conflicte intern" d'Espanya, el seu partit "està a favor d'un posicionament d'equilibri entre els drets de les autonomies i la integritat territorial".

"La proposta del PP únicament estava centrada en la integritat territorial i no feia cap menció a una millor autonomia i per això hi hem votat en contra", ha assenyalat.