la plaga de la corrupció

El TSJA aparta Alaya del cas dels ERO

El tribunal recolza l'actual titular, María Núñez, en el conflicte que mantenia amb la jutge, a qui revoca la comissió de servei

La jutge Mercedes Alaya.

La jutge Mercedes Alaya. / EFE / RAÚL CARO

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha marcat aquest dimarts un punt i a part en la investigació del 'cas dels ERO' i les altres dues macrocauses contra l'Executiu andalús a l'acordar "per unanimitat" apartar la jutge Mercedes Alaya de les investigacions. La pugna que mantenen la jutge amb la seva successora havia arribat a límits insostenibles i finalment l'alt tribunal andalús ha optat per donar la raó a la titular, María Núñez Bolaños, i revocar la comissió de servei que havia sol·licitat Alaya, deixant només com a reforç el jutge que s'encarregava dels assumptes ordinaris del jutjat. Ara falta que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es pronunciï sobre el repartiment de la càrrega de treball, que dirimirà qui dels dos s'encarregarà de tornar a cridar a declarar els expresidents autonòmics Manuel Chaves José Antonio Griñán.

La decisió del TSJA es produeix després de tres mesos marejant la perdiu i sense solucionar el conflicte, cada vegada més agre, entre Alaya i la seva successora. Alaya va començar el foc amic després d'aconseguir un ascens amb un dur informe en què qüestionava la capacitat laboral de la seva substituta i la seva estreta amistat amb el conseller andalús de Justícia, Emilio de Llera. Així pretenia mantenir les causes que estava instruint. Però Nuñez va reaccionar enviant un escrit al TSJA assenyalant, com ja havia fet Alaya en el seu moment, que no volia jutge de reforç excepte per als casos ordinaris. Els ponts estaven trencats, i la col·laboració entre totes dues es va fer impossible.

INFORME AL PODER JUDICIAL

Aquest plantejament ha sigut el que finalment s'ha imposat a la sala de govern del TSJA, que ara haurà d'elevar el seu informe al CGPJ. La proposta acordada pels jutges andalusos proposa textualment que “la mesura de suport judicial quedi limitada a la comissió de servei que ja està desenvolupant un magistrat [en al·lusió a Álvaro Martín], que quedarà integrat plenament en el reforç per a la tramitació de les Diligències Prèvies 174/11, 545/14 i 966/14”. Aquestes diligències fan referència al 'cas Ero', el frau dels cursos de formació i el dels avals i préstecs concedits per l'agència Idea. No obstant, es cura en salut i apunta que aquesta proposta es realitza “sense perjudici d'altres mesures de reforç i de col·laboració futura”.

Notícies relacionades

El següent pas, per tant, serà revocar la comissió que es va concedir al seu dia a Alaya, que no obstant encara no havia començat per les discrepàncies entre la titular i la substituta. També falta per veure la posició del Poder Judicial sobre el nou repartiment de treball. En aquest sentit, el TSJA explica que remetrà ben aviat un informe ja que de moment considera "convenient" que es variï l'últim repartiment acordat "per les especials circumstàncies que hi concorren", ja que es va realitzar amb la previsió de tres jutges al jutjat.

En aquest repartiment s'establia que la titular assumia la instrucció dels cursos de formació i els avals de l'agència Idea, un jutge de reforç s'encarregava dels tràmits ordinaris que recaiguessin en el jutjat i l'altra jutge de reforç (Alaya) es quedava les diligències del 'cas ERO' fins que s'acordés la seva divisió o no en peces separades. Però precisament Nuñez va acordar recentment aquesta divisió en centenars de peces, com reclamaven Fiscalia i Tribunal Suprem, per la qual cosa ara caldrà dilucidar qui dels dos jutges que queden s'encarrega de cada una d'aquestes peces. Especialment de la referida a la trama més política, la que fa referència a la suposada connivència dels alts càrrecs polítics de la Junta d'Andalusia per donar ajudes sense control i que, després del retorn d'aquestes diligències a Sevilla, provocarà que els expresidents andalusos Chaves i Griñán hagin de tornar a declarar.