CRISI MIGRATÒRIA

Espanya demanarà a la UE que fixi un criteri sobre a quines nacionalitats donar asil

Rajoy insisteix que el país tindrà una "posició constructiva" però reclama a Brussel·les que solucioni el problema de "soca-rel"

El president demana a la comunitat internacional que "es prengui seriosament" el problema de Síria, però no avança si Espanya participaria en una intervenció militar

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dilluns que Espanya mantindrà una "posició constructiva" a la reunió de ministres de l'Interior de la UE que aquesta tarda fixarà com i quants refugiats sirians es distribuiran pels països socis. Tot i això, ha assenyalat que ha demanat al ministre espanyol, Jorge Fernández Díaz, que sol·liciti a Brussel·les que a més de fer front al problema "puntual", és a dir, a l'acollida dels milers d'asilats que fugen de la guerra, busqui una "solució global" al problema tant dels refugiats com de la immigració il·legal, que vagi a l'"arrel".

Pel que fa al problema dels refugiats, Rajoy ha avançat que Espanya demanarà a les autoritats comunitàries que fixin quins fugits mereixen la condició d'asilats i quins no, en referència a les persones que arriben als països europeus més rics aprofitant la crisi però no fugen de guerres com la de Síria. El Govern espanyol demanarà a més que la legislació s'homologui en tots els socis i que la comunitat internacional "faci un esforç per resoldre el tema sirià".  

Notícies relacionades

Preguntat sobre si Espanya participaria o recolzaria una intervenció militar sobre el terreny, ha evitat contestar amb l'argument que en el seu moment l'Executiu "ja veurà" el que decideix. "La comunitat internacional s'ho ha de prendre seriosament. Jo no entraré en un debat públic sobre qui ha d'intervenir i si per terra o aire, però és urgent una reunió de la comunitat internacional per resoldre un problema que és dramàtic", ha assenyalat.

Pel que fa a la immigració, Espanya sol·licitarà a la UE un pla de cooperació amb els països africans d'origen, més implicació en la lluita contra les màfies i acords de readmissió de les persones que arribin a Europa.

Temes:

Asil polític