Ángel Gabilondo: «Per favor, no se'n vagin, els necessitem»

La nova presidenta balear avisa que la independència posaria fronteres amb les illes

El portaveu del Grup Socialista a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, durant la seva intervenció aquest dilluns en el míting del PSC a Terrassa, amb el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta.

El portaveu del Grup Socialista a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, durant la seva intervenció aquest dilluns en el míting del PSC a Terrassa, amb el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta. / ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / TERRASSA

La desfilada de les cares més amables del socialisme espanyol per la campanya del PSC té un objectiu. Que la pregunta de Miquel Iceta -«¿Hem de donar-los l'esquena quan ens diuen 'volem transformar Espanya'?»- soni creïble i la resposta, si és possible, sigui no. Per a això el van acompanyar ahir dues veus respectables a Terrassa. La de l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo, que va llançar una crida als catalans  -«Per favor, no se'n vagin, els necessitem. Sense vostès som menys i som pitjors»- i la de la nova presidenta balear, Francina Armengol, que va cridar Catalunya a «lluitar conjuntament per aconseguir una Espanya diferent» i va alertar d'un altre efecte secundari que tindria la independència, a part de la sortida de la UE de la qual van advertir ella, Iceta i Gabilondo.

«Amb molt de dolor veig com aquells que parlen tant dels Països Catalans volen posar una frontera entre Balears i Catalunya; jo dic 'no', no vull que passi, vull treballar amb Ximo Puig i Javier Lombán per restablir ponts», va argumentar la presidenta socialista balear.

Notícies relacionades

SENSE BALL  / I en la jornada de campanya d'ahir hi va haver dues novetats, un moment d'enuig i un compromís concret. Les novetats: la primera crítica directa a Ciutadans, als quals Iceta va retreure que «vagin donant lliçons» i hagin permès que el PP segueixi governant a Madrid, i la supressió del ball final d'Iceta per la via de substituir el Don't stop me now per la sintonia socialista, molt menys ballable. I és que el candidat socialista havia expressat ja la seva incomoditat pel fet que fer una campanya «alegre» portés a no parlar del seu contingut.

El moment d'alçar la veu: quan va reaccionar amb un «quin morro» a les tanques de Junts pel Sí amb el lema Barracons no, aules sí. I el del compromís: en resposta a les declaracions d'Artur Mas sobre la possibilitat d'augmentar la despesa dedicada a educació. «Ell ha dit que renuncia a dedicar més recursos a la política social fins que tingui la independència. Jo agafo el compromís solemne  que recuperarem el nivell de despesa pública en educació que hi havia l'any 2010 en els pròxims pressupostos». «No cal esperar a la independència, que a més a més no volem», va afegir.