FESTA SOBIRANISTA A NOU BARRIS

Romeva planta Baños i el BNG

El candidat de la CUP replica a Iglesias i alaba la lluita de «tots els pobles» contra l'Estat «tirànic»

Baños i Gabriel Rufián 8 El candidat de la CUP i el membre de Súmate, a la plaça Sóller de Barcelona.

Baños i Gabriel Rufián 8 El candidat de la CUP i el membre de Súmate, a la plaça Sóller de Barcelona. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

«Adiante Catalunya!», deien les octavilles que repartia l'organització a la plaça Sóller de Nou Barris. Plaça central de barri combatiu al qual anava el pare Manel «a veure la gent que es punxava per si volien sortir de la merda». Al costat de la plaça, una pancarta de Nou Barris Cabrejada diu prou, a l'associació de veïns del Barri Porta.

I a la plaça, en harmonia, paradetes de l'ANC, del BNG i de la CUP. També unes octavilles i el Manual del candidat de Junts pel Sí. Però el candidat de la llista sobiranista no va aparèixer. Es tractava d'un acte del nacionalisme gallec, amb pop i vi de la terra, amb música i poesia. I discursos.

Sí que hi va ser el candidat de la CUP, Antonio Baños, que va compartir xerrada i cervesa amb el seu «president», com el va anomenar en la seva intervenció: el líder de Súmate, Eduardo Reyes. Aquesta va ser, juntament amb el pare Manel, la representació de Junts pel Sí en l'acte, a falta de la presència del cap de cartell, que va avisar l'organització d'un imprevist.

No hi va haver doncs foto entre els dos caps de llista. I Romeva no va poder sentir el discurs de ruptura anticapitalista de la diputada de la CUP Isabel Vallet: «Volem eleccions plebiscitàries, però també constituents, també per decidir si rescatem bancs o si nacionalitzem la banca i assumim el control de sectors estratègics per part de les classes populars».

Romeva tampoc va sentir la referència crítica de Baños a les paraules del líder de Podem, Pablo Iglesias, que la vigília, a Rubí, havia apel·lat que els descendents d'extremenys i andalusos «no se n'avergonyeixin»«No només som néts d'extremenys», va replicar el candidat de la CUP, que va reivindicar els fills de tots els pobles de la península, «de l'Espanya que no ha escoltat mai» i els va instar a rebel·lar-se contra «un Estat que ens tiranitza». Va parlar també el portaveu del BNG, Xavier Vence, que va recolzar plenament el procés independentista català. «Sabem què és viure dins d'un Estat que no només no ens reconeix sinó que ens nega», va proclamar.

Notícies relacionades

On sí que va intervenir Romeva va ser en el míting d'inici de campanya de Junts pel Sí a Barcelona, amb els líders de CDC i ERC. I ho va fer amb una rèplica a l'apel·lació del líder de Podem, Pablo Iglesias, als fills i néts d'andalusos i extremenys. «Em sap greu que hi hagi gent que vulgui dividir en funció del nostre origen, a gent com jo, que té herència andalusa, que sóc de Madrid». El número u de la candidatura independentista va avisar: «No ens dividiran, ho farem, i ho farem junts, sense excloure ningú».

Romeva va fer una crida a aconseguir una victòria «massiva, clara, incontestable». Els missatges van insistir en el caràcter binari dirigit als indecisos. Artur Mas va insistir en el que havia declarat dies abans: «O s'apunten a Junts pel Sí o estaran reafirmant l'statu quo».