El Parlament andalús investigarà el frau dels cursos de formació

Els grups hauran d'acordar ara si es desenvolupa segons la proposta del PP o la de Ciutadans

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La Cambra andalusa sembla que ha descobert el truc a les comissions d'investigació, i després d'una parada de gairebé 14 anys, el Parlament regional aprovarà la setmana que ve la segona en tres anys. Després de la dedicada al frau dels ERO, ara li toca el torn a la que haurà d'aprofundir en el mal ús dels diners destinats als cursos de formació per a l'ocupació. Un suposat frau ja investigat per la justícia i que pujaria de moment a gairebé 71 milions d'euros. Aquesta és la xifra que, segons el rastreig intern realitzat per la Junta d'Andalusia, no ha sigut prou justificada per les empreses beneficiàries.

Després d'un estira-i-arronsa, durant el qual el PSOE es va mostrar reticent a la seva posada en marxa i va advocar per intentar convèncer la resta de formacions que la comissió no era necessària a causa de l'esforç de l'administració regional per revisar els expedients d'ajuda, el mateix portaveu socialista, Mario Jiméez, insistia avui que "sempre hem dit que davant d'això no és necessari activar una comissió d'investigació perquè els tribunals estan investigant i el Parlament, de manera continuada, s'està informant i ho està compartint amb els grups. Creiem que no té sentit", i atacava el "seguidisme" dels partits de l'oposició a l'"estratègia electoral i l'estratagema polític" del PP.

Els socialistes finalment han acceptat donar el seu suport que es porti a terme la decisió, que ha sigut adoptada per la Mesa del Parlament en la seva reunió d'aquest dimecres i serà ratificada per la Junta de Portaveus que convocarà el ple per als dia 9 i 10 de setembre. Un cop que s'aprovi la seva creació la setmana que ve, els grups hauran d'elegir els membres que participaran en la comissió, qui ocuparà la presidència i, sobretot, el calendari de treball i compareixences. Tot apunta que les sessions començaran el mes d'octubre i es prolongaran durant diverses setmanes, i marcaran així la precampanya del PSOE per a les eleccions generals.

POSSIBLE COMPAREIXENÇA DE SUSANA DÍAZ

Notícies relacionades

El primer pas perquè la comissió comenci a funcionar serà posar-se d'acord sobre quina proposta de creació es tria com a marc, si la del PP, que clama per citar a declarar la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, o la de Ciutadans (C's), que aspira a presidir la comissió a l'entendre que tant PSOE com PP "tenen molt per callar en temes de corrupció política en aquest país", i que han sigut ells els que van impulsar un pacte per la regeneració democràtica que els populars "no han firmat a Andalusia i sí a Madrid".

El seu líder, Juan Marín, ja ha assegurat que no descarta cap compareixença, inclosa la de Díaz. No obstant, els populars recelen que sigui el partit taronja qui presideixi la comissió, ja que a l'haver sigut la força que va facilitar amb el seu suport la investidura de Díaz, temen que pugui convertir-se durant aquesta comissió en "un agent secret per minimitzar els danys al PSOE". IU, per la seva banda, considera que les dues propostes són idèntiques, i les recolzarà totes dues.