CIMERA BILATERAL HISPANO-ALEMANYA

Rajoy busca el suport de Merkel al pla d'asil espanyol limitat

El president mira d'exhibir el suport d'Alemanya a la seva política econòmica

Madrid restringeix a 2.000 el nombre de refugiats que pot acollir el país

Angela Merkel i Mariano Rajoy passegen pels voltants del castell de Meseberg, ahir.

Angela Merkel i Mariano Rajoy passegen pels voltants del castell de Meseberg, ahir. / AP / MARKUS SCHREIBER

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID / CARLES PLANAS BOU / BERLÍN

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, clausuraran avui una cimera informal de dos dies en què la crisi dels refugiats que viu la UE ha marcat l'agenda. El cap de l'Executiu es va traslladar ahir al castell de Meseberg, a 70 quilòmetres de Berlín, convidat per Merkel, en resposta a la visita que la mandatària va fer l'any passat a Santiago de Compostel·la. La delegació espanyola va informar que tots dos van parlar durant la caminada al voltant d'un llac de la pressió migratòria, la situació a Europa i a Síria i de Mercosur, i que les converses continuarien en el sopar i avui durant l'esmorzar.

A l'espera de la roda de premsa que tots dos oferiran aquest matí, Merkel es va encarregar ahir de marcar l'agenda a l'avançar, hores abans de la reunió, aspectes clau de l'acord que negocia amb França per fer front a la crisi de desplaçats. El pla passa perquè tots els països de la UE acceptin quotes de refugiats, sota l'amenaça que si no ho fan, s'hauria de revisar l'acord de lliure circulació de Schengen.

El Govern espanyol, tal com va explicar Rajoy diumenge, és partidari que la UE adapti una solució urgent, encaminada a accelerar el pla europeu de cooperació amb l'Àfrica. Pel que fa a l'adopció de quotes, l'Executiu està d'acord, però busca que Merkel i la resta dels seus socis diferenciïn entre els països que no tenen pressió migratòria dels països que, com Espanya, al ser frontera exterior de la Unió Europea, cada any reben milers d'immigrants irregulars que fugen dels seus països no tant per la guerra, com per la fam.

En aquest sentit, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va avançar ahir que Espanya està disposada a fer un esforç «semblant» al que ha proposat Polònia, amb una xifra d'acollits situada al voltant de les 2.000 persones, de les quals 1.300 seran reubicades des d'altres països. La xifra supera la proposta inicial però no arriba als més de 3.600 refugiats que proposa Brussel·les. La dirigent va al·legar que la capacitat d'acollida espanyola ja es troba «molt saturada» per la immigració irregular, que va en augment, mentre que «altres estats dediquen la seva atenció únicament a l'acollida de refugiats».

Notícies relacionades

LA CONFRONTACIÓ / Malgrat aquest argument, l'assumpte va ser objecte de confrontació política ja que el PSOE va reclamar al Govern que «no sigui mesquí» i que accepti que Espanya aculli 4.000 desplaçats. La resposta del Govern no es va fer esperar i el portaveu José Luis Ayllón va demanar «responsabilitat» als socialistes i va insistir que Espanya busca «una posició raonable» que tingui en compte la seva pressió migratòria i va advocar per la recerca d'una resposta «conjunta i integral» a llarg termini.

A part de la qüestió migratòria, Rajoy pretén que la cimera serveixi per exhibir el suport de Merkel a la seva gestió econòmica, a pocs mesos de les eleccions generals. Com a aperitiu, el cap de l'Executiu va firmar ahir un article al diari econòmic alemany Handelsblatt en què presumeix de les reformes que han aconseguit que Espanya passi de ser el «malalt d'Europa» a liderar el creixement. És possible a més a més que en la roda de premsa es coli el desafiament català i Merkel doni un reconeixement a l'Executiu.