Santamaría: "És molt difícil confiar en la paraula de Mas"

La número dos del Govern diu que el president "es va incapacitant" per representar tots els catalans

Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. / EFE

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a lamentar aquest divendres "el viatge cap enlloc" del president de la Generalitat, Artur Mas, i les fractures que està generant amb el seu projecte independentista en el seu propi partit, "en la llista unitària amb candidats múltiples" i en la societat catalana. "En aquesta dinàmica és molt difícil confiar en ell i en la seva paraula. (...) Es va incapacitant per representar el conjunt dels catalans i, almenys en aquest moment, és el mandat que té", ha denunciat Santamaría en la roda de premsa després del Consell de Ministres quan se li ha preguntat si la posició de Mas és "irreconduïble".

Notícies relacionades

Respecte a la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució per obligar el president a complir el que mana la Carta Magna, la vicepresidenta ha dit que és un instrument més que té el Govern per fer respectar la llei. No ha volgut aclarir si l'Executiu central considera necessari desenvolupar una llei orgànica per a la seva correcta aplicació en cas que fos necessari, però ha recordat de forma velada que en el cas de la successió al tron es va haver de fer i es va aconseguir redactar i aprovar en un temps rècord. Sáenz de Santamaría ha demanat que no s'avancin esdeveniments i ha confiat que la Constitució es compleixi per no haver de debatre quins mecanismes s'utilitzen davant un eventual incompliment.

DIÀLEG RAJOY- MAS

Pel que fa a si el Govern considera esgotada la via de diàleg personal entre Mariano Rajoy i Mas, la vicepresidenta ha evitat respondre directament i ha comentat que els contactes no s'han trencat mai entre les administracions per "millorar" la vida dels catalans. En aquest context ha advertit als ciutadans d'aquesta comunitat que no es deixin "arrossegar" pel "doble discurs" amb què Mas defensa la independència mentre intenta captar vots d'indecisos parlant d'una estratègia per negociar. "Si un defensa la independència, defensa la independència", ha afirmat, convençuda que la pretensió de Mas és "impossible" i que ell sap que "l'inhabilita" per a "qualsevol altra cosa", ja que ell mateix sembla excloure's "com a interlocutor".