actuació DEL TRIBUNAL SUPREM en L'ESCÀNDOL dels ero

Sol·licitat el suplicatori contra Viera

El diputat socialista no va renunciar a l'escó després de ser imputat

José Antonio Viera.

José Antonio Viera.

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El Tribunal Suprem va demanar ahir al Congrés el suplicatori contra José Antonio Viera per seguir actuant contra ell en el cas dels ERO. L'alt tribunal ha renunciat a adoptar la mateixa mesura contra Manuel Chaves, Gaspar Zarrías i José Antonio Griñán a l'haver renunciat aquests als seus escons.

Viera, igual que els altres polítics socialistes, es va donar de baixa al PSOE, però es va negar a renunciar a la seva acta i es va adscriure al Grup Mixt. Per això, manté la seva condició de diputat i només pot ser inculpat formalment si la Cambra baixa li aixeca el fur.

El Suprem explica que s'ha dirigit al Parlament al semblar-li «raonable» l'exposició que els va remetre el magistrat Alberto Jorge Barreiro, en què descrivia els fets que imputa als polítics i que es resumeixen que sabien que el sistema dels ERO era il·legal.

El togat de l'alt tribunal va tipificar aquests fets com un delicte de prevaricació administrativa i també va acusar Viera de malversació de cabals públics perquè, segons la seva versió, des de la Conselleria d'Ocupació que ell va dirigir es va organitzar aquest sistema d'ajudes.

Els magistrats del Suprem expliquen que aquesta sol·licitud «no és una decisió formal d'inculpació» però sí que és el pas necessari per poder adoptar-la. També recorden a Viera que les exposicions raonades no són recurribles.

Notícies relacionades

Alberto Jorge Barreiro sosté que Viera estava al corrent del sistema d'ajudes dels ERO, ja que en va ser informat pels directors d'ocupació, segons la declaració d'aquests davant la jutge de Sevilla Mercedes Alaya. L'exviceconseller d'Ocupació Antonio Fernández va explicar que tots dos decidien «les directrius» de les subvencions quan aquestes «eren importants per la seva quantia».

TORNADA A SEVILLA / El magistrat del Suprem ha investigat Chaves, Griñán, Zarrías i Mar Moreno (que ha quedat fora d'aquest procés) mentre tenien fur. Ara el cas tornarà a Sevilla excepte la part de Viera, que serà tramitada per l'alt tribunal. El jutge ja va criticar en la seva exposició raonada aquesta possibilitat i va arribar a plantejar a l'alt tribunal que també demanés el suplicatori contra José Antonio Griñán, tot i que ja havia renunciat al seu escó. No obstant, el Suprem s'ha negat a aquesta petició.