El Parlament porta a la fiscalia Fernández Díaz i Montoro per no anar a la 'comissió Pujol'

La mesa de la Cambra denunciarà les incompareixences de fins a set alts càrrecs del Govern, que s'han negat tres vegades a assistir-hi

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts per majoria portar a la fiscalia set alts càrrecs del Govern central, entre ells els ministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, per negar-se a comparèixer davant la comissió d'investigació del 'cas Pujol'. És la primera vegada que la Cambra catalana denuncia a la fiscalia unes incompareixences en una comissió d'investigació. Als set afectats se'ls ha reclamat la seva assistència fins a tres vegades, però ells s'hi han negat al·legant que només han de rendir comptes davant el Congrés.

Notícies relacionades

A més dels ministres d'Interior i Hisenda, el Parlament també portarà a la fiscalia el cap de Gabinet del president del Govern, Jorge Moragas; el director d'inspecció de l'Agència Tributària, Luis María Sánchez; el director del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán; el director general del Cos Nacional de Policia, Ignacio Cosidó, i el comissari en cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal d'aquest cos, Manuel Vázquez.

En l'última sessió de la comissió, dijous passat, dia en què estaven citats els set alts càrrecs per tercera vegada, els grups parlamentaris van acordar traslladar les incompareixences a la mesa perquè les comuniqués a la fiscalia. Tots els grups hi van votar a favor, tret del PPC, que ho va fer en contra. La compareixença en les comissions d'investigació està regulada a l'Estatut, ja que l'article 59 estableix que les persones requerides "han de comparèixer obligatòriament". El reglament del Parlament especifica que la mesa ha d'informar el Ministeri Fiscal de les incompareixences, i l'article 502 del Codi Penal estableix el delicte de desobediència per a les persones que no compareguin al ser requerides de forma legal i sota advertència.