El Constitucional suspèn la creació d'estructures d'Estat

El tribunal admet a tràmit els recursos del Govern central en contra de diversos preceptes de la llei d'acompanyament dels pressupostos catalans

El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu.

El Tribunal Constitucional, en una foto d’arxiu. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit dos recursos presentats pel Govern central contra diferents preceptes de la llei de pressupostos de la Generalitat i de la llei de mesures fiscals i financeres. Segons l'Executiu de Mariano Rajoy, aquests preceptes pretenien avançar en la creació d'estructures d'Estat, i això, segons ell, és inconstitucional, ja que Catalunya no té competències en aquest àmbit.

L'alt tribunal ha suspès de forma automàtica els preceptes impugnats, en concret l'últim incís de l'article 34 de la llei 2/2015, d'11 de març, de pressupostos, i dos articles de la norma de mesures fiscals, els números 69 i 95, així com diverses disposicions addicionals, la 22, 23, 24, 25 i la 26.

La decisió és conseqüència de la petició en aquest sentit formulada per l'Advocacia de l'Estat, que va invocar l'article de la Constitució que autoritza "la suspensió de la disposició o resolució recorreguda" amb la previsió que el Constitucional l'ha de ratificar o aixecar en un termini no superior a cinc mesos.

El TC ha acordat traslladar les demandes al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al Govern i al Parlament, que disposaran d'un termini de quinze dies per personar-se en el procediment i formular al·legacions.

LA FINALITAT, LA SOBIRANIA

El Consell de Ministres del 12 de juny va autoritzar el president, Mariano Rajoy, a presentar els dos recursos. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va explicar llavors que el Govern veu inconstitucionals parts de la llei de mesures fiscals ja que s'hi estableixen "les bases" per anar "treballant en estructures d'Estat" en què la finalitat seria la sobirania de Catalunya.

Respecte a la llei de pressupostos, Sáenz de Santamaría va precisar que la norma catalana vulnera la de l'Estat a l'excedir els límits bàsics establerts respecte a la regulació de la massa tributària dels funcionaris i l'oferta d'ocupació.

A més, el Ple del Constitucional ha admès a tràmit el conflicte positiu de competència promogut pel Govern contra l'ordre HAP/196/2015, del 21 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions que tinguin per finalitat l'execució d'obres de reparació o restitució de: infraestructures, equipaments i instal·lacions i serveis de titularitat municipal i de les mancomunitats, conseqüència de catàstrofes naturals, així com xarxes viàries de les diputacions provincials, Cabildos, consells insulars i comunitats autònomes uniprovincials.

Notícies relacionades

En aquest cas, el tribunal ha acordat traslladar la demanda al Govern central, que disposarà d'un termini de 20 dies per aportar tots els documents i al·legacions que estimi convenients.

En cap dels tres casos l'admissió a tràmit suposa cap pronunciament sobre el fons dels assumptes, que el Constitucional resoldrà en pròximes dates.