Jordi Jané, del CAT a les matrícules al carnet per punts

El nou conseller d'Interior és un dels fundadors de les joventuts de CDC i és diputat al Congrés des del 1999

Jordi Jané, al Congrés dels Diputats, al febrer.

Jordi Jané, al Congrés dels Diputats, al febrer. / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

Jordi Jané Guasch (l'Arboç, Baix Penedès, 26/11/1963) ha sigut elegit aquest dilluns nou conseller d'Interior en substitució de Ramon Espadaler, després que el secretari general d'Unió decidís, juntament amb Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí, renunciar al càrrec com a conseqüència de la ruptura de CiUruptura de CiU. Jané ha desenvolupat principalment la seva carrera política a Madrid, en el grup de CiU al Congrés dels Diputats, on va arribar el 1999, encara que des del 1986 ja havia portat a terme tasques d'assessor jurídic i secretari de la federació a la Cambra baixa.

De la seva tasca al Congrés destaca sobretot l'impuls del carnet de conduir per punts. Va ser el principal responsable de la creació de la comissió de seguretat viària i prevenció d'accidents de trànsit a la VIII legislatura (2004-2008), i va ser elegit el seu primer president per unanimitat. Actualment és el vicesecretari quart del Congrés.

Una altra de les seves actuacions sonades va ser al cap de poc de ser elegit diputat, l'any 2000, quan va defensar un model alternatiu a la matrícula dels cotxes que inclogués la E d'Espanya i la CAT de Catalunya. El llavors Govern de José María Aznar va obviar la proposta.

Notícies relacionades

Jané, advocat i professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra des de l'any 1990 i a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, va ser un dels fundadors de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), els 'cadells' de Convergència, l'any 1980, i va exercir la presidència de la delegació del Baix Penedès.

En un moment de màxima tensió pel procés sobiranista i amb les eleccions del 27-S a l'horitzó, Jané haurà de fer front a les discordances amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en un context de relacions tenses incrementades després de la denúncia, arxivada per l'Audiència Nacional, de la suposada xivatada de la Policia Nacional a una cèl·lula gihadista desarticulada pels Mossos d'Esquadra, que suposadament planejava atemptar a Catalunya.