EL DILEMA NACIONALISTA

El serrell pendent del 24-M

CiU arriba a un pacte inicial amb Esquerra a la Diputació de BCN i pacta amb el PSC a Tarragona

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

Una vegada constituïts els ajuntaments, dissabte passat, la formació dels governs provincials, de les diputacions, són el serrell pendent –juntament amb els consells comarcals– que queda per resoldre de tot l’entramat de poder local nascut de les urnes el 24-M passat. La situació a les quatre corporacions catalanes és semblant, però no idèntica. Primacia en totes de CiU, segon lloc sempre per a ERC. Avui és el dia límit per a l’elecció dels diputats provincials i les corporacions es constituiran al juliol.

A Lleida, Joan Reñé repetirà en el càrrec gràcies als vots d’ERC. A Girona, CiU va sumar majoria absoluta, fet que suposa,tenint en compte els últims esdeveniments, que s’haurà de dilucidar en el repartiment de propietats entre CDC i UDC qui i com es queda la diputació. Encara més quan el president fins ara ha sigut un democristià, Joan Giraut, i tant Convergència com Unió han manifestat la seva intenció d’ocupar la presidència.

Pacte trencat

A Tarragona, CiU i el PSC van tancar ahir un acord pel qual s’investirà el convergent Josep Poblet. Els sis diputats provincials socialistes permetran a l’executiu arribar a la majoria suficient. El pacte està obert a altres forces. Però ERC no s’hi sumarà. «L’elecció de Poblet, imputat amb fiança pel cas Innova, era una línia vermella que han creuat. Nosaltres no elegirem un president imputat. El PSC, sembla que sí», va assenyalar una font d’ERC a aquest diari. Segons aquesta font, dimecres a la nit hi havia un «pacte global per a les tres diputacions» que CiU, a Tarragona, «ha incomplert».

Notícies relacionades

Precisament aquestes fonts d’ERC han lamentat en les últimes setmanes l’aire que CiU estava insuflant a un PSC «en decadència».  Aquest oxigen, expliquen els republicans, és ben visible a Barcelona, on la federació va intentar un pacte tripartit amb republicans i el PSC, però Esquerra s’hi va negar. Segons van assegurar fonts dels republicans dimecres i públicament ahir Josep Rull, número 2 de CDC, existeix un «principi d’acord» entre les dues formacions. En una reunió secreta celebrada al Palau de la Generalitat el maig passat, el líder dels socialistes, Miquel Iceta, i Artur Mas van acordar que el PSC donaria suport extern al govern provincial. Sonen diversos noms per a la presidència, com el de l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i fins i tot el de Xavier Trias. Sembla segur que Esquerra aconseguirà la vicepresidència primera.

Segons fonts de la negociació, els objectius de la diputació bicolor seran «armar les estructures d’Estat que es puguin a nivell local», aprofundir en la regeneració democràtica, a través de la restricció i el control de sous i dietes, i donar prioritat als temes socials pel que fa a l’ajuda als municipis.

Temes:

CiU