PACTES POSTELECTORALS

Ciutadans podria expulsar tretze regidors de diferents municipis pels seus pactes postelectorals

Tres regidors del País Valencià ja han sigut destituïts per incomplir les normes de política d'acords del partit

1
Es llegeix en minuts

La direcció nacional de Ciutadans està estudiant la possibilitat d'expulsar Purificación Lluch, al municipi de Font de la Figuera (València), per facilitar l'alcaldia a Compromís, i Francisco Soler Ignacio Soler, a Santa Pola (Alacant), per recolzar el pentapartit liderat pel PSPV, que inclou també Compromís. A Torreblanca (Castelló), podrien ser expulsats dos regidors més, Rosa Ana Villanueva Carlos Albert Vallbona, per recolzar la coalició amb PSPV i Compromís; i a Torís (València), Ismael Corell per "negociar càrrecs". La setmana passada ja van fer fora tres regidors, dos dels quals a Vilamarxant (València) i un a l'Alcora (Castelló). 

La direcció de Ciutadans havia deixat clar que, en els pactes posteriors a les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig, els seus candidats no recolzarien partits nacionalistes o separatistes --una categoria en què inclou Compromís--, no negociarien càrrecs i llocs i no formarien part de governs que no encapçalessin. Així mateix, havia fixat el principi general de negociar primer amb la llista més votada en cada lloc.

En els casos que s'estan estudiant, sembla que s'haurien pogut incomplir alguns dels principis generals fixats pel Comitè de Pactes Postelectorals. La funció d'aquest òrgan és vetllar per l'interès general del partit, aprovant o rebutjant les propostes d'acord que li eleven els diferents grups municipals.

ALTRES EXPULSIONS 

Fora del País Valencià, s'està estudiant l'expulsió de Pedro Soriano a Albacete per no abstenir-se en la votació que, el 13 de juny, va convertir en alcalde Javier Cuenca (PP). A més, a Galápagos (Guadalajara) i a Arroyomolinos (Madrid) hi podria haver expulsions perquè els candidats de C's van aconseguir l'alcaldia sense autorització, i a Carranque (Toledo) per impedir que governés la llista més votada, segons les fonts consultades.

Notícies relacionades

Els Estatuts de Ciutadans classifiquen les diferents infraccions disciplinàries que poden cometre els afiliats en faltes molt greus, greus i lleus. Entre les molt greus hi ha, per exemple, l'incompliment dels acords adoptats pels òrgans de direcció del partit, i entre les faltes greus hi ha la defensa pública d'opinions o idees oposades a l'ideari de C's.

L'expulsió és el càstig més dur que pot imposar el partit a qui hagi incorregut en una falta molt greu, segons estableixen els Estatuts. Les fonts han precisat que en els pròxims dies es decidirà si han d'abandonar el partit els sis regidors valencians, mentre que els altres casos es resoldran més ràpidament.