LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS

El PSOE-A recupera el seu poder a les grans ciutats gràcies als pactes

El PP perd Sevilla i Cadis, l'única capital on Podem estarà al capdavant

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Els pactes a tres i fins a quatre bandes tenyeixen des d'avui de vermell el mapa municipal andalús. La pèrdua de vots del PP ha comportat que les aliances de les esquerres aconsegueixin el poder a les capitals andaluses, tret de Màlaga, Jaén i Granada, on els populars han aconseguit mantenir el bastó de comandament gràcies a pactes 'in extremis' amb Ciutadans (C’s), encara que perden molt múscul i alcaldies en ciutats mitjanes de la costa, el seu tradicional graner de vots, cosa que també posa en perill el seu poder a les diputacions. Aquest mateix matí la direcció nacional de Ciutadans ha permès que el PP es mantingui a Almeria. 

Al costat contrari, els socialistes aconsegueixen acabar amb llargues majories absolutes del PP a Huelva o Almeria. Cadis serà l'única capital andalusa on la marca blanca emparada per Podem estarà al poder gràcies al suport del PSOE, i deixa Teófila Martínez a l'oposició després de 20 anys.

PSOE I CIUTADANS A ALMERIA

L'acord del PSOE-A i Ciutadans per desbloquejar el Govern de la Junta d'Andalusia i deixar governar Susana Díaz va fer caure en cascada nombrosos acords entre les dues formacions per als ajuntaments.

A Almeria, malgrat l'acord amb el PSOE, la direcció nacional ha donat aquest matí la sorpresa i ha ordenat no votar en contra de la llista més votada, el PP.

El partit taronja també va coquetejar fins a última hora amb els socialistes a Jaén, on al final l'acostament va ser amb el PP, i Granada, on la llista encapçalada per l'exsocialista Luis Salvador reclamava la marxa de l'alcalde José Torres Hurtado i finalment s'ha conformat que es mantingui fins després de les eleccions generals. 

A Jaén, finalment Ciutadans feia ahir a la nit marxa enrere i decidia no recolzar el PSOE, de manera que el PP, els regidors del qual havien començat ahir mateix a recollir les seves coses dels despatxos, governarà en minoria. 

Sevilla, on el PP avantatjava en a penes 3.000 vots i un regidor el PSOE, seran aquests els que tindran el bastó de comandament gràcies a un pacte amb IU i la llista de Podem, que no entraran al Govern. La mateixa situació es repeteix a Còrdova, amb l'excepció que les discrepàncies sorgides aquest divendres sobre el repartiment de competències han fet que IU es mantingui de moment a l'oposició.

Notícies relacionades

Marbella, on els populars van triomfar fa vuit anys després de la debacle 'gilista', arriba de nou el torn del PSOE, que governarà en coalició amb IU, la llista de Podem --s'asseurà a la junta de govern local però sense competències-- i els independents de San Pedro de Alcántara. 

A Jerez de la Frontera, també en mans del PP i sota l'ombra del 'cas Gürtel', també serà el PSOE qui ostentarà el govern en minoria gràcies a pactes amb l'esquerra.