EL CONFLICTE SOBIRANISTA

Ofensiva del Govern contra les estructures d'Estat de Mas

L'Executiu central recorre davant el Constitucional la llei de mesures fiscals i administratives de Catalunya

Rajoy firmarà també un segon recurs contra l'article dels pressupostos catalans que amplia plantilla de funcionaris

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha encarregat avui de comunicar que el Govern presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra bona part de la llei catalana de mesures fiscals, financeres i administratives, a l'entendre que s'ha dissenyat per sembrar les bases d'un nou Estat català i, per tant, és inconstitucional segons els criteris de l'Executiu central, la posició del qual arriba avalada per sentències prèvies del Tribunal Constitucional i informes favorables de l'Advocacia i del Consell d'Estat.

A més, l'Executiu presentarà un segon recurs contra l'article 34 de la llei de pressupostos catalans, el que competeix a la possible ampliació de plantilles de funcionaris al considerar-se que vulnera els Pressupostos Generals de l'Estat del 2015.

La decisió adoptada aquest matí pel Consell de Ministres arriba a penes unes hores després que l'Alt Tribunal donés a conèixer el seu dictamen, aprovat per unanimitat, que declara inconstitucional l'organització de la consulta del 9-N. A més, el recurs contra la llei d'estructures d'Estat de Catalunya té la intenció, segons va declarar la mateixa Santamaría, d'evitar el possible efecte contagi a altres autonomies, ja que pactes de govern com el que s'està forjant a València entre el PSOE, Podem i Compromís inclou, entre altres coses, la creació d'una agència tributària pròpia.

En aquest context, la vicepresidenta va recordar que el TC ja va tombar la declaració de sobirania -a més d'altres textos legals i actuacions del Govern català- i que això suposa un precedent "clar" per ara tornar a recórrer a aquest tribunal, des del Govern central, la llei d'estructures citades pel que fa al contingut dels els articles 69 i 95 i les disposicions de la 22 a la 26. "Si és inconstitucional la declaració de sobirania, també és inconstitucional treballar en la creació d'estructures d'Estat", ha argumentat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría va asseverar que el simple impuls d'estructures com una agència tributària pròpia o l'intent d'inventariar els actius i passius que són de l'Estat o la realització d'un catàleg d'infraestructures estratègiques que inclouen l'aigua i energia "en cas de desconnexió legal" amb Espanya, entre altres coses, són contràries a l'esperit de la Carta Magna i posen en entredit "la igualtat entre espanyols".

Davant d'això, ha defensat, la tasca governamental és "preservar l'Estat de Dret".