Les conseqüències del 24-M

Rivera justifica els pactes de C's a dues bandes per sentit d'Estat

Algunes mesures firmades amb Díaz obligarien a reformar l'Estatut andalús

Cifuentes afirma que queden uns «matisos» per a l'acord de PP i Ciutadans a Madrid

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir, a la seu del seu partit.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir, a la seu del seu partit. / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Ciutadans ha facilitat que el PSOE continuï governant a Andalusia més de tres dècades després que entrés a la Junta i tot apunta que permetrà que el PP continuï al capdavant de la Comunitat de Madrid, poder que ostenta des que Alberto Ruiz-Gallardón se'l va quedar l'any 1995. No obstant, Albert Rivera es va mantenir ahir ferm en allò de la «regeneració democràtica» i va assegurar que les condicions que ha imposat el seu partit han fet canviar uns socialistes i populars «deteriorats». També va afirmar que era més fàcil quedar-se «al racó de la queixa» i va justificar que si han pactat a dues bandes és perquè «s'ha acabat allò de vermells i blaus». Ho han fet tot, va adduir, per actuar «com a partit d'Estat» i contribuir «des de l'oposició» que les institucions es puguin «posar a treballar».

La Rioja, Múrcia i País Valencià (en aquesta última amb menys opcions) són altres zones on Ciutadans pot negociar amb els partits tradicionals, però Andalusia i Madrid eren les places més sucoses. Especialment en matèria anticorrupció, Rivera va assegurar que s'ha plantejat un plec de mesures de caràcter «general» per a totes les autonomies i va desgranar les iniciatives que per a ell són les més innovadores, que es divideixen en tres grans blocs ja subscrits pel PSOE-A.

El primer tracta de la «regeneració democràtica» i inclou actuacions com limitar els mandats presidencials a vuit anys, eliminar els aforaments dels diputats, impulsar les llistes obertes a les eleccions i primàries als partits i obligar a dimitir els diputats imputats per corrupció. Per aplicar algunes d'aquestes propostes, va admetre Rivera, és necessari modificar l'Estatut d'Andalusia i fins i tot en algunes hauria de ser el Congrés qui hi donés el vistiplau, la qual cosa no assegura, per tant, que acabin veient la llum. Pel que fa al tema dels imputats, el líder de Ciutadans va negar que hagi «cedit» al permetre que Manuel Chaves i José Antonio Griñán continuïn com a diputat i senador respectivament. Així que el Tribunal Suprem resolgui sobre si continuen imputats o no, la presidenta Susana Díaz haurà d'actuar, es va vantar.

L'ASSEMBLEA MADRILENYA / Rivera també va deixar entreveure que l'aliança amb Cristina Cifuentes perquè governi a la Comunitat de Madrid està molt encarrilada. I la dirigent del PP ho va confirmar a la tarda. Només queden «algunes diferències i discrepàncies per matisar», va comentar. La limitació de mandats i les primàries als partits són els principals esculls per a un acord que, com en el cas d'Andalusia, tindrà una segona pota: les mesures econòmiques. Sobre aquestes, Ciutadans ha pactat amb Díaz rebaixar el tram autonòmic de l'IRPF entre el 2% i el 5%, reduir els càrrecs de confiança i reformar el servei d'ocupació. I en aquest punt sí que el líder del partit taronja va posar una data: en els pressupostos del 2016 s'haurien d'incloure moltes d'aquestes iniciatives. El que no va esmentar sobre la carpeta econòmica, malgrat que a preguntes dels periodistes sí que hi va haver de fer referència, va ser que en aquest bloc s'inclou la «implantació d'oficines de suport a les empreses exportadores als 40 principals centres de l'economia mundial».

Notícies relacionades

Aquesta mesura té una especial rellevància sobretot a Catalunya, ja que Ciutadans sempre ha atacat amb contundència el Govern d'Artur Mas per obrir «ambaixades» i ha insistit que la política exterior era cosa del Govern central. En un intent de justificar-se, Rivera va al·legar que el que es planteja a la Junta són «delegacions d'exportacions», que no «ambaixades», i va rematar la seva argumentació proclamant que allà «no hi haurà funcionaris treballant per la independència» d'Andalusia.

MOCIÓ DE CENSURA / Finalment, a la tercera part de l'acord amb el PSOE-A, el líder del partit taronja va destacar que es faran projectes per millorar l'educació i la sanitat pública. També va explicar que es faran «auditories» com a mínim una vegada a l'any per avaluar el compliment de les mesures i va llançar un avís a Díaz: si el que s'hagi subscrit queda en foc d'encenalls, sempre es pot promoure una «moció de censura».