Rajoy pressiona PSOE i C's per retenir el poder territorial del PP

El cap de l'Executiu insisteix a demanar que es deixi governar les llistes més votades

Descarta avançar les eleccions i confirma que farà canvis aquest mes

Mariano Rajoy, ahir, a l’arribada a la cimera Unió Europea-Comunitat d’Estats de l’Amèrica Llatina i el Carib (Celac).

Mariano Rajoy, ahir, a l’arribada a la cimera Unió Europea-Comunitat d’Estats de l’Amèrica Llatina i el Carib (Celac). / EMMANUEL DUDAND / AFP

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

després de la pèrdua de suport a les urnes, els pactes electorals poden deixar l'ampli poder territorial que el PP va recollir el 2011 amb prou feines en unes taques blaves sobre un mapa multicolor, i per això els populars s'espavilen aquests dies per intentar aconseguir que les 600 majories relatives que van aconseguir el 24 de maig es tradueixin en governs sota la seva tutela, a més de lligar les presidències de Castella i Lleó, la Rioja, Múrcia i Madrid, les úniques comunitats al seu abast. Per això és necessari que, en alguns casos, el PSOE no forgi aliances d'esquerres i, en altres, que Ciutadans els recolzi, circumstàncies que s'estan posant difícils en moltes de les institucions. Per aquest motiu el president del Govern, Mariano Rajoy, va pressionar ahir els dos grups, especialment el primer, perquè deixi governar la llista més votada.

Abans de participar en una cimera a Brussel·les de la UE i els països llatinoamericans i el Carib, el cap de l'Executiu va evitar censurar el pacte de C's amb Susana Díaz però va deixar caure que si als dirigents del PSOE a Andalusia els sembla bé aquest acord, pel mateix motiu haurien d'afavorir que el PP es quedés algunes alcaldies. Rajoy va esmentar explícitament Cadis, Còrdova, Sevilla, Jerez i Marbella. «No té sentit que en alguns llocs valgui la llista més votada i en altres, no», va sentenciar. DEsprés d'això, va insistir en la idea que el Govern transmet insistentment des del 24-M que el PSOE està abandonant la «centralitat» per pactar «amb els radicals de l'esquerra», cosa que, segons la seva opinió, perjudica la recuperació econòmica. Precisament, els líders del PSOE i IU, Pedro Sánchez i Cayo Lara, es van reunir ahir i van acordar apartar el PP del poder allà on sigui possible, en solitari o amb suport de Podem o altres forces.

LA LEGISLATURA / El PSOE ha amenaçar a més de demanar que ja s'acabi la legislatura, cosa que IU reclama sense embuts. Davant d'això, Rajoy va rebutjar avançar els comicis, tot i que encara no ha decidit quan seran. «Encara queda molta legislatura per continuar fent coses» i convocar les eleccions de manera prematura només té sentit, va assegurar, «per qüestions tècniques o quan no es pot governar perquè no es té suport».

Notícies relacionades

Continuant amb aquesta tesi, va confirmar que remodelarà l'Executiu i la cúpula del PP abans que finalitzi aquest mes. Sobre els reajustaments al seu gabinet, va assegurar que respondran «a l'interès general» per aprofitar «la recuperació», la qual cosa podria suggerir que farà retocs en l'àrea econòmica. En aquest sentit, va defensar la legitimitat que Espanya, a través del seu ministre d'Economia, Luis de Guindos, presideixi l'Eurogrup. Pel que fa al partit, es va mostrar més humil que en altres ocasions i va reconèixer que «hi ha coses» per «rectificar i millorar» perquè els votants del PP els tornin a atorgar la seva confiança. Sense donar més pistes sobre l'abast d'uns canvis que preocupen el seu partit.

LA CORRUPCIÓ / I, com a prova del distanciament del PP i el PSOE després de les eleccions, la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, i el portaveu socialista Rafael Hernando van protagonitzar ahir un aspre debat a la sessió de control del Congrés en el qual tots dos es van retreure els escàndols de corrupció que afecten els seus respectius partits, informa Patricia Martín.