C's amb el PSOE a Andalusia...

El partit de Rivera afirma que des de l'oposició començarà a «canviar coses»

L'aliança recull mesures anticorrupció, de blindatge de serveis i sobre ocupació

La socialista Susana Díaz i el líder de C’s a Andalusia, Juan Marín, ahir.

La socialista Susana Díaz i el líder de C’s a Andalusia, Juan Marín, ahir. / REUTERS / MARCELO DEL POZO

4
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

«Hem vingut a canviar les coses i aquest canvi ja s'està produint», va sentenciar ahir radiant la portaveu parlamentària de Ciutadans a Andalusia, Irene Rivera. La socialista Susana Díaz serà investida presidenta de la Junta d'Andalusia demà a la tarda amb el suport dels nou diputats de la força taronja, que li permeten trencar el bloqueig de més de dos mesos i aconseguir el vot de la majoria de la Cambra regional (56 escons) en la quarta votació.

Per desencallar la investidura, una «situació insostenible» segons van coincidir els dos partits, el PSOE-A ha hagut de rubricar un document de 72 punts centrats en tres blocs: la lluita contra la corrupció i per la regeneració democràtica, la reactivació econòmica a la comunitat «amb més atur d'Espanya» i el blindatge de l'educació, la sanitat i la dependència. Aspectes aquests últims en els quals segons Ciutadans hi ha una coincidència de postulats pròxima al 90%, igual com havia dit el PP.

«No és un viratge del PSOE-A al centredreta», va defensar el secretari d'organització dels socialistes andalusos, Juan Cornejo, que va atribuir aquesta proximitat al fet que els altres partits potser no estan ben posicionats. «L'acord és bo per a Andalusia i per resoldre els problemes de la gent i no és contradictori amb el programa amb què el PSOE ha concorregut a les eleccions autonòmiques», va sentenciar.

Ciutadans sí que va justificar el seu gir des de l'abstenció al  al·legant que és «un acte de responsabilitat davant una situació que necessitava desbloquejar-se» pel bé dels andalusos, segons va explicar el responsable regional del partit, Manuel Luzón. En la mateixa línia es va manifestar el líder nacional de la força taronja, Albert Rivera, que a Twitter va publicar poc abans que «només es poden regenerar les institucions si exigim un canvi profund als governs i si permetem que s'hi comenci a treballar».

El candidat Juan Marín va ser l'encarregat de rematar la negociació hores abans en una reunió amb la mateixa Díaz, al final de la qual va dir que el seu partit ve «a donar la cara perquè s'ha de ser valents i assumir riscos». I davant la pregunta de si tenen por que els costi suport electoral, la portaveu parlamentària Irene Rivera va deixar anar la seva resposta de memòria. «No mesurem les nostres actuacions segons la intenció de vot, sinó pensant de manera responsable en allò que convé als ciutadans».

CONDICIONS SUAVITZADES L'acord subscrit coincideix gairebé en la seva totalitat amb el que van estar a punt de subscriure les dues forces fa dos mesos, però que es va frustrar per l'exigència de la direcció nacional de Ciutadans que no hi hagi imputats als escons. Aquest punt continua encapçalant el document, però ara C's es mostra «flexible» a l'espera que al llarg dels pròxims dies arribi un pronunciament del Tribunal Suprem sobre la implicació dels expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán en el cas ERO. El compromís de Díaz és reclamar públicament la seva acta de diputats si resulten implicats, i ara en tenen prou amb això. No obstant, el partit de Rivera defensava ahir que «és el PSOE-A qui ha dit sí» a les seves propostes.

També hi ha flexibilitat en aspectes com la responsabilitat patrimonial dels partits en cas de corrupció dels seus alts càrrecs, que ara es limita als que cometin el delicte; en l'eliminació de l'aforament als diputats o la reforma de la llei electoral per limitar mandats dels presidents (no es parla dels consellers) i incloure les llistes obertes. Són compromisos que s'aniran analitzant en grups de treball i en una comissió de seguiment integrada per PSOE-A i C's per analitzar el grau de compliment. En aquest punt és on, segons Luzón, hi ha diferències amb l'acord de l'anterior legislatura amb IU, que no va aconseguir tirar endavant un bon nombre de les mesures pactades.

Notícies relacionades

«No estem parlant de donar un xec en blanc perquè el PSOE-A governi Andalusia sense cap condició», va insistir Luzón, recordant que ells no seran part de l'Executiu i que seran una oposició «constructiva però absolutament exigent». «Es pot governar des de l'oposició», va subratllar Rivera, «no hi ha res a canvi, és la primera vegada a Andalusia que existeix això, i en això consisteix la nova política».

Per als dirigents socialistes, que no podien amagar la seva satisfacció, es tracta d'un «bon acord» que permetrà tancar «un llarg parèntesi de bloqueig polític que els ciutadans no entenien i que perjudicava els interessos i l'economia de la regió», va dir el secretari d'organització. I va invitar els partits que segueixen rebutjant la investidura que se sumin a l'acord, destacant que, per exemple, «el paquet de mesures sobre regeneració és el de nivell d'exigència més alt a nivell nacional». Una cosa difícil quan la líder de Podem, Teresa Rodríguez, carregava hores abans contra l'actitud de Díaz, a qui va acusar de donar un «cop de porta a la negociació» i d'anomenar-los «dogmàtics». «Avui és la primera vegada que ens ha dit la veritat, que és que no els agraden les nostres propostes», va resumir.