'CAS CLOTILDE'

Un exdiputat de CiU s'asseu al banc dels acusats per afavorir la màfia russa

El judici contra Xavier Crespo, exalcalde de Lloret, comença aquest dimecres al TSJC

El fiscal reclama dos anys i mig de presó per a l'exregidor nacionalista

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

L'exdiputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, s'asseu a partir d'aquest dimecres al banc dels acusats per, segons la Fiscalia Anticorrupció, haver dispensat presumptament un tracte de favor en la construcció d'un centre comercial a l'empresari Andrei Petrov, a qui els investigadors vinculen a la màfia russa, a canvi de regals i donacions als clubs d'hoquei i futbol de la població de la qual era regidor. Els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda sol·liciten per a Crespo dos anys i set mesos de presó, 17 d'inhabilitació per exercir càrrec públic i una multa de 831.600 euros. Li atribueixen un delicte de suborn passiu i un altre de prevaricació. L'exalt dirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) sempre ha negat les imputacions.

El judici del conegut com a 'cas Clotilde' comença aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l'òrgan que ha investigat durant els últims anys el presumpte suborn. No ho ha fet un jutjat ordinari perquè Crespo, defensat per l'advocat Manuel González Peeters, ha mantingut fins fa poc l'acta de diputat i, per tant, mantenia la seva condició d'aforatEl 12 de maig, després de conèixer la data d'inici del judici, va anunciar la seva renúncia a l'escó. Està previst que les sessions d'avui i demà es dediquin a les qüestions prèvies que presentaran les defenses i la resposta de la fiscalia. Crespo i la resta dels acusats no declararan fins al 30 de juny.

La fiscalia reclama també dos anys de presó i una multa per a l'empresari rus Andrei Petrov; dos anys i tres mesos de presó i inhabilitació per a Josep Valls Méndez, exregidor d'Urbanisme de Lloret de Mar; dos anys de presó, inhabilitació i multa per a Joan Perarnau, que va ser president del club d'hoquei, i dos anys i un mes de presó i inhabilitació per a l'arquitecta María Pilar Gimeno.

VIATGE A RÚSSIA I PATROCINIS

Notícies relacionades

L'acusació pública sosté que, amb la finalitat d'obtenir facilitats administratives per a la construcció d'un centre comercial a l'antiga plaça de toros de Lloret de Mar, Petrov va complimentar el que era alcalde de la població i el regidor d'Urbanisme. Així, el febrer del 2008 va invitar Crespo i la seva família a un viatge a Rússia. També va patrocinar els clubs d'hoquei i futbol i suposadament va regalar a l'exdiputat un rellotge de 2.200 euros.

L'empresa de Petrov va aconseguir que se li rebaixés el 50% de l'impost de llicència d'obres per al complex comercial. I tampoc va presentar l'aval d'1,9 milions d'euros pactat pel conveni urbanístic per garantir la correcta execució de l'obra. Fins i tot es va començar la construcció abans que s'aprovés el projecte.