La gradual pèrdua de pes de CiU

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA

Quan els centenars de milers de persones van omplir els carrers del centre de Barcelona en la Diada del 2012, demanant a crits la independència de Catalunya, CiU advocava, encara, pel pacte fiscal. En els comicis de dos mesos després, amb una federació ja bolcada en la reivindicació de l'Estat propi, Artur Mas, malgrat la patacada que va suposar passar de 62 diputats a 50, va obtenir el 62,4% del vot independentista, 1,1 milions del total d'1,8 que van sumar CiU, ERC, la CUP i Solidaritat Catalana. Al Parlament es va traduir en el 67% dels diputats sobiranistes. CiU i Mas portaven el pes del procés independentista.

Des d'aleshores, la federació nacionalista ha patit una gradual disminució del seu pes específic entre les forces secessionistes i el centre del procés s'ha desplaçat cap a l'esquerra. Les eleccions al Parlament Europeu del maig del 2014 van ser les primeres en què va vèncer ERC en 80 anys. Els republicans van avantatjar en gairebé 50.000 vots CiU, i es van endur el 52% del total del vot independentista, pel 48% de la federació. En aquells comicis no es va presentar la CUP, de manera que més que validar l'augment del pes específic d'ERC (que també) els guarismes serveixen per ponderar la baixada convergent.

Notícies relacionades

En els comicis municipals, la regressió va seguir el seu curs i el vot a CiU, sempre dins del total sobiranista, va tornar a estar en minoria. En concret, la federació nacionalista va aconseguir el 47,7% dels 1,4 milions de paperetes que va obtenir el secessionisme. ERC va sumar un 36,4%, i la CUP, el 15,8%. Això sí, el pas de vots a regidors torna a donar majoria a CiU, en concret, els seus 3.326 regidors suposen el 54,7% del total de 6.080.

És a dir, pel que fa a nombre de vots, en dues eleccions consecutives els independentistes que no van elegir CiU com a referència van ser majoria. El lideratge del procés, com han detectat els mateixos líders de Convergència, està en joc ja que la idea que hi pot haver un altre mascaró de proa s'està obrint pas a les urnes. Per això, i de cara al pròxim 27-S, la federació està llançant el missatge que tan important és que l'independentisme sumi com que Mas sigui validat com el líder del desafiament sobiranista.