Colau obre la ronda de negociació amb ERC mentre el PSC s'ofereix

La futura alcaldessa es reuneix amb el republicà Bosch en una primera trobada cordial i informal

El socialista Collboni considera que la ciutat necessita «estabilitat» per «generar confiança»

Ada Colau observa la ciutat des del Turó de la Rovira, dissabte passat.

Ada Colau observa la ciutat des del Turó de la Rovira, dissabte passat. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / BARCELONA

La vencedora de les eleccions, Ada Colau, va iniciar ahir la ronda de negociacions que li ha de garantir la governabilitat de l'ajuntament de Barcelona els pròxims quatre anys. Si dilluns, poques hores després de la seva victòria, ja va avançar que els seus socis potencials serien el PSC, ERC i la CUP, ahir va començar les converses. El que ha de sorgir del diàleg amb aquests tres grups és, a més de confirmar que convergeixen les seves prioritats per a la ciutat, aclarir fins a quin punt s'impliquen en el govern municipal, si des de dins o amb suport esporàdic.

Barcelona en Comú (BC) va obtenir 11 regidors. Potser perquè, dins dels possibles aliats, els republicans van ser els següents en nombre de representants, amb cinc, Colau es va reunir primer amb el cap de llista d'ERC, Alfred Bosch. Fonts republicanes van revelar que la trobada s'havia desenvolupat «dins la normalitat» i que l'encara diputat al Congrés li havia plantejat els tres eixos en els quals es basa el seu programa: justícia social, transparència i capitalitat d'Estat, informa Xabier Barrena.

GARANTIR L'ELECCIÓ / Va ser una reunió cordial, que des de BC es va qualificar de «trobada informal», un tempteig inicial que es repetirà els pròxims dies per garantir, com a mínim, que Colau surti escollida al ple del dia 13 de juny. Això s'aconseguiria només amb el fet que els altres sis grups municipals votessin els seus respectius líders. Si cap dels partits pot formar un govern de 21, s'escull automàticament el candidat amb més vots.

I mentre la successora de Xavier Trias i Alfred Bosch celebraven aquesta primera entrevista, des de la seu del PSC Jaume Collboni s'oferia per «donar estabilitat» al govern de Colau. «La ciutat vol un canvi i que sigui d'esquerres», va interpretar el líder socialista, que diumenge va encaixar una derrota sonada al perdre set dels onze regidors amb què comptava al consistori.

SENSE RENUNCIAR A LES IDEES / Collboni va evitar ser explícit sobre la fórmula preferida, si entrant en l'equip de govern o bé pactant una a una les iniciatives. No obstant, de les seves paraules es desprenia que apostava per la primera opció, per «generar confiança». «Això va de polítiques, no de cadires», va afirmar. I va afegir que, sense esperar que ningú renunciï als seus ideals, creu que «Barcelona ha de ser el primer».

Aquesta consideració anava sobretot per a ERC i la CUP, que durant la campanya van defensar que la ciutat faci una clara aposta per la independència. «Nosaltres serem coherents amb el que som, amb la nostra ideologia socialista i la nostra solució federal», va recordar.

Però la «predisposició al diàleg» que va oferir Collboni al matí a Colau s'haurà d'esperar com a mínim fins avui. La guanyadora a les urnes només va mantenir el contacte amb Bosch ja que a la tarda va celebrar una reunió de treball amb els membres de la seva candidatura. Amb qui tampoc tenia cap cita a l'agenda és amb el tercer dels possibles socis, la CUP.

RUPTURA DEMOCRÀTICA / No obstant, el portaveu de la formació al Parlament, Quim Arrufat, va advertir que BC no ho tindrà fàcil amb ells. De fet, les negociacions entre la candidatura de consens capitanejada per Colau (on hi ha Guanyem, Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent i Equo) i la CUP per anar junts a les eleccions van fracassar.

Notícies relacionades

S'ha de veure quin paper juguen els tres regidors de la CUP amb María José Lecha el capdavant. Però Arrufat va avançar que no es veu en un futur govern local. «No rebaixarem el nostre programa electoral ni farem de crossa de cap partit», va sostenir. La Candidatura d'Unitat Popular, que ha avisat que farà pública la trobada que celebri amb Colau, va avançar que no hi haurà reunió com a mínim fins divendres.

Arrufat va recordar que l'objectiu de la seva formació no és canviar persones al capdavant dels governs sinó que es produeixi un «procés de ruptura democràtica a favor de les classes populars». Pel que fa als possibles pactes, l'alcalde sortint va ironitzar que els mira «com un observador privilegiat, amb sentit de l'humor i paciència», va descriure Xavier Trias.