LA JORNADA ELECTORAL

La premsa internacional destaca que els indignats ocupen el poder el 24-M

"Barcelona i Madrid estan en mans de dues dones carismàtiques, d'esquerres i activistes de fora del sistema", destaca el 'Financial Times'

Capçaleres de la premsa internacional.

Capçaleres de la premsa internacional.

2
Es llegeix en minuts
MONTSE BARAZA

La premsa internacional s'ha fet ressò dels resultats de les eleccions municipals i autonòmiques a Espanya, de les quals destaca la victòria d'Ada Colau a Barcelona, el triomf d'Ahora Podemos a Madrid, en detriment de CiU i PP respectivament, i la debacle del PP, que perd totes les seves majories absolutes. I ho ha fet per destacar que "els indignats", en al·lusió a la formació de Colau, Barcelona en Comú, i a Podem de Pablo Iglesias, han agafat el poder a Espanya davant els partits tradicionals que pateixen un càstig per la corrupció.

'Financial Times'"El partit governant d'Espanya pateix dures derrotes regionals". El diari econòmic britànic destaca que el PP ha patit un "declivi particularment important" a Madrid, on Esperanza Aguirre segueix sent la força més votada però no podrà formar majoria davant el front d'esquerres que lidera Manuela Carmena. El 'Financial Times' també subratlla que una cosa similar ha passat a Barcelona, de manera que "les dues principals ciutats d'Espanya estan en mans de dues dones carismàtiques, d'esquerres i activistes de fora del sistema".

BBC: La cadena de televisió britànica afirma que les eleccions les han guanyat els "nous partits anticorrupció", Podem i Ciutadans, i destaca que "Espanya entra en una nova era". La BBC afirma que, "com era d'esperar", la crisi econòmica i els escàndols de corrupció han passat factura als partits tradicionals i, amb la victòria de forces emergents "el país ha entrat en una nova era política". La cadena subratlla que "partits antiausteritat, vinculats a Podem, poden presumir d'aconseguir el poder a Barcelona i podrien formar coalició per governar la capital d'Espanya".

La cadena es para especialment en Ada Colau. "Barcelona té una història increïble. La nova alcaldessa serà Ada Colau, una dona que s'ha fet famosa fent campanya a favor de gent que no podia pagar les hipoteques". I afegeix: "El principal partit d'esquerres independentistes (ERC) ha patit per culpa seva, suggerint que la gent a Barcelona està més preocupada per les polítiques socials que per les ambicions nacionalistes".

The Guardian: "Els indignats espanyols poden governar Barcelona i Madrid". El diari britànic afirma que "l'activista antipobresa Ada Colau serà l'alcaldessa de Barcelona" i que a Madrid "dues àvies", en al·lusió a Esperanza Aguirre i  Manuela Carmena "batallaran pel control de la ciutat". "Els indignats d'Espanya s'han mogut de les places als ajuntaments en unes eleccions que han vist com una activista antipobresa ha sigut elegida alcaldessa de Barcelona". "A Madrid el PP no les té totes per conservar el poder de la ciutat que ha governat durant dues dècades".

Notícies relacionades

Le Monde: "Sisme polític a Espanya", titula el diari francès, que destaca que les eleccions del 24-M "marquen el final del bipartidisme que articula les institucions espanyoles des de la transició democràtica". 'Le Monde' subratlla que "després d quatre anys al poder, el PP, marcat per la política d'austeritat i una successió d'escàndols de corrupció", s'enfonsa" i perd el 40% de vots.

La Repubblica. "Podem ocupa Barcelona i Madrid i el PP estan en retrocés". El diari italià afirma que el "duel entre la vella i la nova política acaba de començar a Espanya, però dels resultats electorals l'escenari és clar: les forces emergents, Podem i Ciutadans, agafen el protagonisme en les institucions locals, el primer test de cara a les eleccions generals del novembre".