UNES SIGLES EN DESCOMPOSICIÓ

UPD busca la salvació

Díez culpa «els poderosos» del declivi del seu partit i defensa que és l'única força «lliure»Intenta fer-se un espai entre els emergents i el bipartidisme

Rosa Díez.

Rosa Díez.

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Si el 24 de maig és transcendental per a la majoria de les forces polítiques, per a UPD és un assumpte vital, donat que si no obté cap escó, com preveuen les enquestes, la seva supervivència pateix un greu perill. Rosa Díez culpa «els poderosos» del seu calvari i intenta esgarrapar vots venent UPD com l'únic partit «lliure» -lema de campanya- davant del PP, el PSOE o C's, partits als quals associa amb l'Ibex -al qual ella diu que es va enfrontar amb la querella contra Bankia.

Si bé, un sector ampli d'UPD opina que va ser el seu rebuig a coaligar-se amb Albert Rivera i la seva negativa a assumir responsabilitats després del fracàs andalús, on el partit no va obtenir cap representant, el que ha provocat que la primera organització que, fa set anys, va néixer per frenar el bipartidisme, estigui pràcticament en coma.

Notícies relacionades

La mateixa nit electoral andalusa van començar les primeres crítiques, que van anar a més al veure que Díaz no dimitia. L'enroc va provocar la dimissió del candidat valencià, Toni Cantó, que va anar seguida de la de quatre aspirants autonòmics més i de la sortida de la direcció d'Irene Lozano, entre altres. Davant les plantades, Díez va acceptar convocar un congrés extraordinari després del 24-M, encara que no ha revelat si s'hi presentarà. Lozano, per contra, ha fet un pas endavant, però potser no podrà complir el seu desig perquè just a l'inici de la campanya es va filtrar que des d'un compte personal va intentar crear un partit alternatiu i pot ser que els falcons de Díez intentin forçar-ne l'expulsió.

Mentrestant, UPD porta a terme una campanya austera, amb actes minoritaris, que costarà menys de 200.000 euros -lluny del pressupost de la resta, inclosos els emergents-. El seu missatge principal és que pot ser més «útil» que mai davant «el perill que el bipartidisme se substitueixi per dos blocs» en al·lusió a PP i C's, per un costat, i PSOE i Podem, per un altre, tal com Díez va alertar ahir a l'Hospitalet de Llobregat. «UPD és un mort molt viu que vencerà les enquestes» és un dels seus mantres. Una idea que Lozano, per cert, també defensa, però en actes electorals diferents.