El sondeig

Parlon acaricia la majoria i el procés naufraga a Santa Coloma

Som Gramenet se situa com a segona força, per davant de Ciutadans i el PP

CiU perd els seus dos regidors i ERC es torna a quedar sense representants

3
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Núria Parlon va camí d'aconseguir l'impossible, una majoria absoluta per al PSC, una gesta notable perquè a Santa Coloma de Gramenet el socialisme català va afrontar un dels seus més vergonyosos escàndols de corrupció l'any 2009, quan el llavors alcalde, Bartomeu Muñoz, va ser detingut per la Guàrdia Civil. Parlon, hereva d'aquella ruïna, va perdre el 2011 la majoria absoluta com era previsible i va veure com entraven a l'hemicicle municipal dues forces inesperades, Gent de Gramenet (una mena de Podem abans de l'era de Pablo Iglesias) i, el que més va inquietar llavors, la xenòfoba Plataforma per Catalunya. Passats quatre anys, segons l'enquesta preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el PSC podria obtenir d'aquí nou dies 13 o 14 regidors, és a dir, que se situa en la frontera de la majoria absoluta.

El model Parlon (proximitat amb els ciutadans, austeritat, al·lèrgia a la pompa...) segur que farà parlar després del 24-M, almenys a la seu del PSC, però no només pel nombre de regidors aconseguits. Segons l'enquesta, els partits del procés, CiU i Esquerra, podrien quedar-se sense representació al consistori. Seria una decepció per a ERC, que aspirava a entrar-hi, però sobretot seria un revés per a CiU, que compta avui amb dos regidors. Les excuses que es posaran des d'aquestes dues forces polítiques si així passa, ja es veuran. L'enquesta, per si de cas, posa al damunt de la taula un parell de xifres interessants. Encara que la llengua habitual del 79,2% dels possibles votants enquestats és el castellà, la gran majoria dels veïns, el 56,8%, declaren que se senten tan catalans com espanyols. Si l'independentisme afirma que ha aconseguit penetrar a l'àrea metropolitana, Santa Coloma en sembla una clara excepció.

CIUTAT D'ESQUERRES / La segona força política de la ciutat després del 24-M no serà, tampoc, per a cap dels enemics declarats de l'anomenat procés. Ni PP ni Ciutadans s'emportaran aquest premi, entre altres raons perquè ben poques ciutats de Catalunya es declaren tan d'esquerres com aquesta (el 61% dels votants, segons l'enquesta.) Som Gramenet, evolució de la plataforma anterior Gent de Gramenet, serà la principal força de l'oposició, amb una forquilla d'entre 4 i 5 regidors. Aquesta és una candidatura heterogènia que té el suport explícit de Podem i de la CUP i que amb el seu ascens ha segat l'herba sota els peus d'Iniciativa, que podria perdre un representant i quedar-se amb només dos regidors.

DESAPAREIX PXC, BAIXA EL PP / El lepenisme català, Plataforma per Catalunya, sembla a punt d'extingir-se almenys a Santa Coloma. Perd els tres regidors que va guanyar el 2011 i en el record quedaran essencialment les tres condemnes judicials per agressions que s'ha emportat el seu cap de llista des d'aleshores.

Notícies relacionades

Si l'electorat fuig dels extrems, no sembla que vagi a refugiar-se al PP, que també patirà una desfeta a la ciutat. Pot passar de 5 a 3 representants als plens municipals i, el que és pitjor per als seus dirigents, pot assistir a l'ascens de Ciutadans, encara que tampoc tan meteòric com auguren els responsables del partit taronja. Ciutadans podria ser la tercera força política de Santa Coloma, però a distància sideral encara del PSC de Parlon, que en el pitjor dels casos podria edificar una majoria absoluta amb Iniciativa.

En qualsevol cas, l'enquesta del GESOP convida també a sospitar que els electors són més impermeables a la política general del que a vegades es pressuposa i que el sentit del vot, com que es tracta d'unes municipals, es decideix més per la nota que se li atorga a la gestió de l'ajuntament amb independència del seu color polític. El 57,5% dels enquestats creuen que la ciutat ha millorat aquests últims quatre anys, li posen un sis a la tasca de l'equip de govern en el seu conjunt i a Parlon, en concret, un 6,7, un aprovat alt molt inusual en els temps que corren. De fet, un de cada dos enquestats, amb independència de les seves afinitats polítiques, preferiria que Parlon repetís com a alcaldessa.