Díaz no obté la investidura i ja parla de repetir les eleccions

La Moncloa critica el seu «fracàs personal» per no mesurar el risc d'avançar els comicis

El Parlament rebutja per tercera vegada nomenar-la presidenta de la Junta

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA / PILAR SANTOS / MADRID

La maniobra d'avançar les eleccions a Andalusia se li comença a torçar a Susana Díaz. El Parlament li va denegar ahir, per tercera vegada, la confiança per ser presidenta de la Junta, una posició que la socialista atribueix al «tacticisme electoral». Però ella ja adverteix que «si al final hem de tornar a anar a les eleccions, hi anirem». «Si algú no les tem és el PSOE-A i aquesta candidata», va deixar anar.

En una reunió prèvia amb el seu grup parlamentari, Díaz va criticar el «dogmatisme» dels que creuen que «qui ha guanyat les eleccions ha d'assumir íntegrament el que diuen els que les van perdre». I va carregar contra el que és un secret a crits: que tots, inclòs el PSOE, estan pendents de les aliances posteriors al 24-M. De fet, la nova votació no es convocarà previsiblement fins després d'aquesta data. «No permetré que Andalusia sigui un cromo de ningú; qui pensi això s'està equivocant», va afirmar.

Tot el PSOE, inclòs el secretari general, Pedro Sánchez, fa pinya al voltant del missatge que Podem i Ciutadans fan «seguidisme» del PP, informa Juan Ruiz Sierra. Però la dificultat d'arribar a un acord que garanteixi la governabilitat d'Andalusia també prefigura un escenari complicat passat el 24-M, on els socialistes, per recuperar autonomies com Castella-la Manxa o Extremadura, necessitaran els partits emergents. Mentrestant, la distància entre Sánchez i Díaz es manté: no han coincidit en cap míting en aquesta campanya i segueix sense estar clar que ho facin, encara que s'especula que podrien compartir escenari dimecres que ve a Sevilla.

Les crítiques van ploure des de la Moncloa. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va negar qualsevol responsabilitat de l'Executiu central en el caos andalús i va dir que és un «fracàs personal» de Díaz per haver avançat les eleccions sense analitzar els riscos que comportava. «Ella no va preguntar al Govern a l'hora de convocar eleccions, perquè no tenia per què fer-ho. ¡I ara la culpa és del Govern! Haurien de ser una mica més seriosos», va afegir.

Sobre la possibilitat que la inestabilitat que pateix Andalusia pugui repetir-se en altres comunitats després del 24-M, Santamaría es va mostrar segura que els ciutadans tindran en compte el «valor» de l'estabilitat quan votin.

Notícies relacionades

LA MINA D'AZNALCÓLLAR / Per si les posicions dels partits a Andalusia no estiguessin prou allunyades, la negociació ha acabat de saltar pels aires arran de la investigació que porta a terme un jutjat de Sevilla per suposades irregularitats en el concurs d'adjudicació de la mina d'Aznalcóllar, sobre el qual plana a més la sospita de tracte de favor. La Junta va esgrimir ahir un informe del seu gabinet jurídic, posterior a l'acte judicial, que avala que el concurs va ser «ajustat a dret» i defensa la capacitat de l'empresa guanyadora.

Sáenz de Santamaría, que durant tota la legislatura s'ha negat a comentar en la roda de premsa dels divendres les resolucions judicials que afectaven membres del PP i el mateix partit per casos de corrupció, ahir es va esplaiar sobre aquest tema. Va afirmar que el Govern està «preocupat» per partida «doble»: per com s'ha dut a terme el procés d'adjudicació i pel futur del projecte, en una comunitat «que lidera la desocupació». «La Junta ha de donar explicacions perquè els termes de l'acte són d'extrema gravetat», va continuar.