Ros perd la majoria absoluta a Lleida, però té fàcil pactar

CiU i el PPC passen de 6 a 4 regidors, ERC i C's irrompen amb 3 i la CUP entra amb un

El PSC es deixa 3 o 4 regidors, però podrà aconseguir acords amb 4 partits

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Va ser Felipe González qui va encunyar l'expressió «dolça derrota» el 1996 quan va perdre contra José María Aznar per escàs marge després d'una convulsa legislatura. Però no és aquest el cas del socialista Àngel Ros. Segons el sondeig per a EL PERIÓDICO del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), l'alcalde de Lleida tornarà a guanyar en les seves terceres eleccions com a cap de llista, encara que patirà el que podria qualificar-se d'una dolça pèrdua de la majoria absoluta. Passarà de 15 a 11 o 12 regidors dels 27 en joc, però disposarà de molt marge de maniobra per arribar a pactes, tant estables com ocasionals. El PSC podria teixir aliances fins amb quatre forces (CiU, PPC, ERC i Ciutadans) i és molt improbable que es produeixin acords de govern que deixin al marge els socialistes.

El desgast de la gestió, la crisi del socialisme, el debat sobiranista i les desavinences del paer en cap amb el PSC en aquest assumpte, les denúncies de la seva exnúmero 2 Marta Camps amb el consegüent registre de la Paeria per part de la fiscalia Anticorrupció... Els últims mesos no han sigut un camí de roses per a Ros, però tampoc els seus principals adversaris se n'aprofitaran. Tant CiU, que té com a alcaldable Antoni Postius, com el PPC, que ha tornat a confiar en la diputada Dolors López després de fer-ho en Inma Manso el 2011, passaran dels sis regidors que té cada força en l'actualitat a quatre. En canvi, l'enquesta vaticina que ERC, amb Carles Vega al capdavant, tornarà al consistori amb tres o quatre regidors després de quatre anys d'absència (el 2007 va aconseguir dues places).

També ICV-EUiA opta amb Eduard Baches a recuperar el representant que va perdre en els anteriors comicis. La CUP, amb Pau Juvillà de cap de llista, s'estrenarà amb un lloc i Ciutadans compartirà amb Esquerra la irrupció més notable: liderat per Ángeles Ribes, el partit d'Albert Rivera entrarà per primera vegada a la Paeria amb tres regidors, segons el GESOP. D'aquesta manera, l'ajuntament passarà de tenir representats tres partits a comptar amb la presència de sis o set grups municipals.

GESTIÓ DE GOVERN

El 45,3% dels electors que van votar el PSC el 2011 donen per segur que tornaran a dipositar la mateixa papereta a l'urna, mentre que el 22,3% canviarà d'opció, i el 32,4% s'ho està pensant. La fidelitat del vot és inferior en els electors de CiU (37,1% amb una indefinició del 41,4%); en els del PPC (33,3%) i en els d'ICV-EUiA (25%); molt semblant en els de Ciutadans (44,4%) i més elevada en els d'ERC (51,5%) i els de la CUP (66,7%).

Amb les coses així, la gestió de govern de l'equip de Ros supera l'aprovat de manera folgada. Només li atorguen un suspens el 21,6 dels entrevistats, mentre que el 42,6% el puntua entre el 5 i el 6, el 26,6% li atorga un notable, i el 6,6%, un excel·lent. La nota mitjana és un 5,7 (un 6,3 en el cas dels votants socialistes), i només el suspenen els electors de dos partits: tant els votants d'ICV-EUiA com els de la CUP li posen una nota de 4,8. Els del PPC, un 6; els d'ERC, un 5,4, i els de CiU i Ciutadans, un 5,3.

LA CIUTAT HA MILLORAT

Notícies relacionades

També compta en l'haver dels socialistes l'evolució del municipi. Sis de cada 10 veïns (el 58,8%) consideren que la ciutat ha millorat l'última legislatura, pel 19,8% que opina que ha anat a pitjor i el 18,6% que creu que segueix igual. En aquest apartat, les opinions positives són majoritàries entre els votants de tots els partits i fins i tot entre els que no van votar el 2011.

Tot i perdre la majoria absoluta, Ros és el més ben valorat pels lleidatans. Treu un 5,8 de nota i avantatja en 0,3 punts Baches; en 0,6 punts Postius i Vega; en 0,8 Juvillà, en 0,9 Ribes i en 2,2 López. Però no solament això. Davant la pregunta «¿a qui preferiria com a pròxim alcalde de Lleida»?, el 36,4% dels entrevistats anomenen el dirigent socialista. Després, a molta distància, el 8,8% assenyala Postius. És més, el candidat del PSC és l'únic que compta amb el suport de més del 50% dels seus votants a l'hora de respondre aquesta qüestió. Al PPC, per exemple, hi ha més electors que prefereixen Ros abans que López.