ACCIÓ EXTERIOR

El Govern obrirà 'ambaixades' al Vaticà, Rabat i Lisboa

L'Executiu impulsa un nou pla a partir de la llei suspesa pel Constitucional

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ahir.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ahir. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La suspensió cautelar de la llei d'acció exterior de la Generalitat, decretada pel Tribunal Constitucional (TC) a instàncies del Govern espanyol, no ha frenat l'Executiu català. El Govern de la Generalitat va acordar ahir un nou pla estratègic, a partir de la norma impugnada parcialment, que inclou la creació de noves ambaixades abans que s'acabi la legislatura. Aquestes delegacions internacionals s'obriran, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, al Vaticà, Rabat i Lisboa, i se sumaran a les que s'estan ultimant a Roma i Viena.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, el portaveu, Francesc Homs, va advertir l'Executiu de Mariano Rajoy que el nou pla és «inimpugnable», perquè està vinculat a una part de l'articulat de la llei catalana d'acció exterior que no va ser suspesa pel Constitucional.

Notícies relacionades

AVÍS A RAJOY / El conseller de Presidència va considerar que un nou recurs de l'Executiu del PP no s'ajustaria a criteris de dret. «Si hi ha coses que no li agraden -va dir-, que les combati [l'Executiu] amb alternatives, però no abusant de la seva posició». Tot i així, no va descartar una altra impugnació, pel «nivell d'arbitrarietat i combat polític» de l'Executiu en allò que es refereix a tallar ales a la Generalitat. En tot cas, va avisar Rajoy que, faci el que faci, el Govern mantindrà la seva estratègia, «com no pot ser de cap altra manera».

El Govern català té ara cinc delegacions internacionals a Nova York, Londres, Berlín, París i Brussel·les. El pla, previst per al període 2015-2018, pretén internacionalitzar l'economia, la cultura i el coneixement de Catalunya, reafirmar la seva vocació europeista, contribuir als objectius de pau, seguretat i drets humans i promoure una diplomàcia més «moderna i eficaç» que recolzi els catalans a l'exterior.