INVESTIDURA EN SUSPENS

Díaz tampoc sortirà elegida aquest divendres presidenta de la Junta d'Andalusia

Els partits han avançat que es tornaran a oposar a la investidura de la candidata socialista

La nova votació a la Cambra autonòmica coincidirà amb la primera jornada de la campanya electoral

La candidata socialista per presidir la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, aquest dimarts, al Parlament autonòmic.

La candidata socialista per presidir la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, aquest dimarts, al Parlament autonòmic. / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La socialista Susana Díaz es tornarà a sotmetre aquest divendres a la confiança dels diputats de Parlament andalús. La votació per a la seva investidura com a presidenta de la Junta tindrà lloc a les onze del matí, 48 hores després que la majoria de la Cambra s'oposés a aquesta elecció, un resultat que es repetirà previsiblement en aquesta segona ronda, tot i que ja només fa falta la majoria simple.

És a dir, els 'sí' haurien de ser més que els 'no', i per aconseguir-ho els 47 diputats socialistes necessiten almenys 16 abstencions. Encara que no hauran d'intervenir per justificar el sentit del seu vot, PPIUPodem Ciutadans ja han avançat que hi votaran en contra. El PSOE-A no perd el temps i ja treballa en un pla b perquè sigui el PP qui finalment s'abstingui i permeti que la investidura tiri endavant.

Aquest nou escenari no es produiria mai abans de les eleccions municipals que se celebraran el 24 de maig, i en què els conservadors (33 escons) es juguen bona part del seu poder territorial també a Andalusia. El temor és que puguin ser desallotjats de les alcaldies de les capitals, i també d'algunes diputacions, per pactes auspiciats pels socialistes; per això intenten buscar un contrapès amb l'elecció de la Junta d'Andalusia. Aquest acord, que encara s'està temptejant i s'ha limitat a l'intercanvi de propostes per al seu estudi, contravé la directriu de Ferraz, ja que la direcció nacional va deixar la porta oberta a pactes amb qualsevol partit excepte el PP, el seu rival natural, i Bildu.

DATA I HORA

De la mateixa manera, tampoc partits com Ciutadans (9 diputats) volen cremar les seves opcions abans de temps, ja que els sondejos apunten que seran la clau de govern en moltes localitats. El partit va condicionar la seva abstenció al fet que el PSOE-A subscrivís el seu decàleg anticorrupció, però els socialistes van indicar que només ho farien després de ser elegida Díaz com a presidenta. Ara, insisteixen a reclamar la firma del decàleg i que es posi data i hora a la sortida dels expresidents Manuel Chaves José Antonio Griñán, imputats pel cas dels ERO.

INFORMES "FALSOS"

Notícies relacionades

Podem (15 escons) segueix a l'espera que el PSOE-A es manifesti sobre la retirada de compte dels bancs que desnonen i de la reducció d'alts càrrecs de confiança i eventuals. Sobre aquesta opció, el partit de Teresa Rodríguez es queixa que ni tan sols han rebut una xifra de les persones que conformen aquesta plantilla tant en els serveis centrals com en les empreses públiques, ens i fundacions. I sobre els bancs, critiquen que els han ofert un informe jurídic "fals" en què es concreta la il·legalitat d'aquesta mesura per vulnerar la llei de contractació, i insisteixen que alguns ajuntaments ja ho han fet (cas de Santa Cruz de Tenerife) i en altres va ser el mateix PSOE qui ho va reclamar en plena onada de suïcidis pels desallotjaments.

D'aquesta manera, tot apunta que hi haurà com a mínim una tercera votació, amb data encara sense determinar, i que segons el reglament s'haurà de portar a terme 48 hores després del segon intent.