DISCURS D'INVESTIDURA

Díaz promet una llei de renda bàsica i una altra de garanties dels subministraments vitals

La candidata socialista presenta un ambiciós paquet de mesures contra la corrupció i fa una crida a la resta de partits per sumar-s'hi

Vol que els càrrecs públics amb sou no cobrin també del partit

2
Es llegeix en minuts
J. C. / SEVILLA

La corrupció, l'atur i les polítiques socials han centrat el programa de govern que la socialista Susana Díaz pretén posar en marxa durant la pròxima legislatura si finalment aconsegueix els suports de la resta de forces polítiques, a les quals ha allargat la mà amb referència als seus respectius programes electorals i deixant marge per a la inclusió d'altres noves mesures. Ciutadans ja ha anunciat que contempla l'abstencióCiutadans , però Podem s'ha convertit en un os més dur de rosegarPodem . Per atraure aquests i aconseguir la seva abstenció en segona votació, s'ha compromès a posar en marxa una llei de renda bàsica en el primer semestre del 2016, així com una altra norma que garanteixi els subministraments mínims vitals. Susana Díaz vol que els càrrecs públics amb sou no cobrin també del partit.

Es tracta de dues mesures ambicionades pel partit lila al seu programa electoral i que podrien garantir la investidura de Díaz a finals de setmana. Respecte als desnonaments, un dels punts plantejats per Podem per condicionar la seva abstenció, ha instat que totes les forces demanin al Congrés que es retiri el recurs contra la llei de funció social de la vivenda que el PP va presentar davant el Tribunal Constitucional, al considerar que es tracta d'una de les normes més avançades d'Espanya en aquest sentit. Així mateix, proposa una reducció del 10% en el nombre d'alts càrrecs i personal eventual de l'administració.

En matèria de regeneració democràtica, Díaz, que ha estat recolzada pel secretari d'organització del seu partit, César Luena, ha assegurat que "si tots volem, fem el que diem i el que hem de fer, acabarem amb la corrupció. Així, ha proposat un ambiciós paquet de mesures que inclou la transparència dels comptes dels partits, la impossibilitat de retribucions complementàries per als càrrecs institucionals o la responsabilitat patrimonial dels partits que s'hagin finançat il·legalment mitjançant corrupció dels seus càrrecs públics.

COMPROMÍS A LA RESTA DE PARTITS

Notícies relacionades

La socialista ha reclamat als partits el compromís per apartar qualsevol càrrec, electe o designat, imputat per corrupció o que manipuli el seu currículum en qualificació professional o acadèmica, i ha reiterat el seu compromís electoral de crear una oficina antifrau. Per recuperar la confiança dels ciutadans, ha apostat per les llistes obertes i el sufragi universal per a l'elecció d'alcaldes i presidents de govern i autonòmics, recolzant la realització d'una segona votació si cap candidat aconsegueix la majoria absoluta en primera volta. Una mesura per a la qual insta fins i tot a modificar la Constitució si és necessari en aquest sentit.

El programa econòmic, la seva carta per atraure Ciutadans i fins i tot el PP, ha sigut un altre dels pilars del discurs, que s'ha prolongat durant més d'una hora. Amb unes propostes de clara "inclinació liberal", segons l'han  definit fonts socialistes, Díaz ha advocat per simplificar procediments administratius i burocràtics, una proposta clàssica que mai acaba de portar-se a terme, anunciant nous incentius als autònoms i la creació d'una Entitat Pública de Crèdit per facilitar el finançament. En matèria fiscal, s'ha compromès a una rebaixa d'entre 2 i 3,5 punts al tram autonòmic de l'IRPF, anunciant a més noves deduccions i incentius fiscals i una modificació de l'impost de successions, i situa el mínim exempt en 175.000 euros.