El Govern aprova divendres la llista de morosos tributaris

El fisc podrà dictar criteris d'aplicació dels impostos que eximiran de sanció

Hisenda pretén incloure-hi també els que tenen deutes ajornats

El secretari d’Estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa, ahir durant una roda de premsa a Madrid.

El secretari d’Estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa, ahir durant una roda de premsa a Madrid. / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El Govern aprovarà aquest divendres la reforma parcial de la llei general tributària que inclou la publicació del llistat de morosos amb Hisenda amb deutes superiors a un milió d'euros el 31 de juliol de cada any. Però l'alarma s'ha estès com la pólvora entre els fiscalistes perquè la intenció inicial d'Hisenda és incloure-hi també els contribuents i empreses amb deutes ajornats, fraccionats o suspesos.

El Consell d'Estat, en el seu dictamen 130/2015, critica també aquest punt que forma part del nou article 95.bis al considerar que aquestes fórmules són legals. «D'aquesta manera es pot donar el cas que algú que paga, però ha acordat fer-ho ajornat, surti en aquesta llista», alerta Josep Maria Noguera, portaveu de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i les Balears.

Aquesta possibilitat s'ha convertit en un tema central de discussió en les trobades d'organitzacions i associacions d'assessors fiscals. «Els deutes ajornats, suspesos o fraccionats són un mecanisme legal», recorda, igual que el dictamen del Consell d'Estat.

En els despatxos i bufets es dóna per fet que Hisenda acabarà eliminant aquest supòsit. «En les presentacions fetes davant experts i assessors fiscals, els representants d'Hisenda admetien que eren conscients que el Consell d'Estat no veuria amb bons ulls alguns punts de la reforma», expliquen les fonts consultades.

El text de la norma s'atribueix a Antonio Montero, subdirector general de Tributs, que forma part de la visió «més dura» del que ha de ser aquesta normativa.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ahir va anunciar que l'avantprojecte serà aprovat aquest divendres, sembla haver aconseguit al final el seu objectiu, dos anys després d'anunciar-lo, i haver superat les traves legals pel que fa a la publicació del llistat de morosos.

L'avantprojecte inclou a més a més mesures per reduir el volum de litigis. Destaca la intenció, per exemple, d'uniformitzar a nivell estatal la interpretació en l'aplicació dels tributs. És per aquest motiu que s'amplia la facultat dels òrgans de l'administració tributària mitjançant disposicions interpretatives o aclaridores per als òrgans encarregats de l'aplicació dels tributs, que eximiran de responsabilitat infractora. En resum, qui s'ajusti als criteris no podrà ser sancionat perquè aquestes disposicions tindran caràcter vinculant, segons l'esborrany de la norma.

BÉNS A L'EXTERIOR / Altres objectius d'aquesta reforma legal, que se suma a les de l'IRPF i l'impost de societats, són l'augment de la seguretat jurídica o la potenciació de la lluita contra el frau. Des dels despatxos d'assessors reclamen també aprofitar la reforma per endolcir o incentivar que els contribuents que encara tenen béns o actius a l'exterior no declarats ho facin o es vegin més empesos a fer-ho. Però sense temor a represàlies, afirma Noguera.

Notícies relacionades

La regulació vigent, que va entrar en vigor després de tancar-se l'amnistia fiscal que va ser aprovada pel Govern del PP l'any 2012, és molt repressiva i l'incompliment de la informació que s'ha de facilitar a través de l'imprès 720 no prescriu. L'afectat pot patir una sanció del 150%, cosa que suposa haver de pagar més del que es té.

I no en tots els casos es tracta de grans patrimonis i fortunes, sinó que els afectats poden ser titulars d'algun immoble o alguna herència, afirmen els assessors fiscals consultats.