DIVISIÓ AL PARTIT MAGENTA

UPD minimitza les baixes i confia que la crisi sigui un revulsiu

Herzog assegura que són «molt pocs» els dissidents però que tenen «força publicitat»

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El partit que va fundar Rosa Díez fa set anys segueix immers en la crisi més greu de la seva història per la caiguda de suport en les eleccions andaluses, però la direcció nega la major i fins i tot diu que el partit ha patit «molt poques» baixes durant les últimes setmanes i que el debat intern servirà de revulsiu.

UPD va presentar ahir a Madrid els sis membres de la seva nova cúpula, que substituiran els que han dimitit per discrepàncies amb l'estratègia política, sobretot per evitar l'acostament a Ciutadans. En l'acte, Andrés Herzog, nou home fort de Díez, va assegurar que el partit magenta mantindrà la mateixa estratègia i defensarà les mateixes idees fins a les municipals i autonòmiques del maig. «El pitjor escenari hauria sigut anar a les eleccions amb una gestora, per això es va descartar», va dir en referència a la dimissió de Díez, que diversos membres de l'organització van demanar després de la derrota a Andalusia. UPD va treure  76.700 vots davant dels 129.400 del 2012, i no va aconseguir representació, davant dels 9 escons que va guanyar Ciutadans.

TOTES LES COMUNITATS / Herzog va descartar davant la premsa que UPD estigui patint cap sagnia de dimissions malgrat reconèixer que aquests «molt pocs» dissidents han tingut «bastanta publicitat». El portaveu considera que l'organització obtindrà el 24 de maig més bons resultats que el 2011 i va confirmar que UPD presentarà candidatures a totes les comunitats autònomes i totes les capitals de província. «A Madrid arribem al 96% de la població; a Canàries, al 76%, i a Catalunya, al 32%», va declarar el portaveu adjunt.

Díez ha vist com en els últims dies se li amotinaven les organitzacions d'Astúries i Aragó, que han decidit negociar llistes conjuntes amb Ciutadans, i desertaven també pel mateix motiu diversos dirigents i candidats a Castella i Lleó, Galícia i les Balears.

Notícies relacionades

CONGRÉS EXTRAORDINARI / Al mes de juny se celebrarà el congrés extraordinari en què encara no se sap si la fundadora intentarà seguir al capdavant del partit o deixarà via lliure a Herzog. Sigui l'un o l'altre, el que és clar és que s'enfrontarà, com a mínim, a Irene Lozano, que ja ha anunciat la intenció de disputar el lideratge d'UPD amb una candidatura que sumi tots els desencantats amb la cúpula actual.

Lozano està en plena campanya buscant suports a través de les xarxes socials per recolzar la seva llista, que inclourà possiblement Toni Cantó, que dilluns passat va deixar el seu escó al Congrés dels Diputats i va renunciar a ser candidat a la Generalitat Valenciana.