Rajoy renya el PP, evita autocrítiques i s'aferra a l'economia

El president s'oposa a un acostament prematur dels populars a Ciutadans

El líder exigeix respecte a les sigles del partit, que els candidats troben devaluades

CamEquiscip ismolo bore consequam, susci ero digna augue

CamEquiscip ismolo bore consequam, susci ero digna augue / FIRMA DE FOTO

4
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Mariano Rajoy va arribar ahir a la seu central del PP amb intenció de posar les piles al seu partit en vigílies de les eleccions autonòmiques i municipals i després de la debacle de les andaluses. El missatge que volia llançar va quedar clar: quan vénen mal dades no és moment d'exhibir debilitats i omplir diaris a base de batalles internes. Especialment si es busca guanyar les eleccions. O no perdre-les, que seria l'escenari que s'ajusta més a un PP en perill de deixar a les urnes una bona part de l'enorme poder territorial que va acumular en els comicis del 2011. L'autocrítica va brillar per la seva absència en la intervenció del líder davant la junta directiva nacional del partit. I hi va haver números en abundància, que el president va voler recordar als seus companys perquè els repeteixin davant dels ciutadans i els convencin que la crisi s'ha acabat, en comptes de dedicar el temps a alimentar enfrontaments caïnites al PP.

«En la política i en la vida en general convé distingir l'important del que no ho és; convé tenir clars els objectius i no distreure's o deixar de distreure's amb assumptes menys importants, o si més no, de vegades, intranscendents o irrellevants», va afirmar el líder popular.

NI AMICS NI DEBATS / Es referia als dirigents que les últimes setmanes s'han dedicat a criticar la direcció del PP i, fonamentalment, la secretària general, Dolores de Cospedal, per, suposadament, no haver sabut manejar el partit ni la campanya electoral a Andalusia. Altres, concretament els afins a Cospedal, han carregat contra l'andalús Javier Arenas i els seus col·laboradors per posar en qüestió, diuen, la tasca de la també presidenta castellanomanxega. Això mentre barons territorials, candidats i càrrecs públics reclamaven autocrítica després del que havia passat a Andalusia i canvis en la cúpula conservadora. Però tal com ahir va quedar patent, Rajoy no té cap mena d'intenció d'acceptar aquest tipus de debats. «La nostra història té més de 24 hores. Votar-nos a nosaltres no és fer experiments ni jugar a la ruleta. Nosaltres no som un fòrum de debat o una colla d'amics, ni ens nodrim dels que canvien de sigla en cada moment. No hem d'anar buscant candidats per cafeteries. Som una organització democràtica que ha sabut governar-se i renovar-se permanentment de manera intel·ligent», va sentenciar.

Segons es desprèn del que ahir va dir, i del que no va dir, Rajoy no creu que sigui temps d'analitzar els errors de gestió, d'estratègia o de funcionament a l'Executiu o al partit. Ni tan sols els de «comunicació», aquella paraula que solen fer servir els populars quan volen reconèixer que tenen problemes, siguin del tipus que siguin. «L'objectiu ara és tornar-nos a guanyar la confiança dels espanyols pels nostres fets i ho aconseguirem. Entre altres coses, perquè som una organització seriosa, amb programa, amb els nostres defectes, problemes i històries, però aquest és un partit que en els moments difícils ha donat la talla [...]. Hem hagut d'aguantar crítiques i ho continuarem fent, però no ens apartarem d'un camí que creiem bo per a Espanya», va avisar.

Notícies relacionades

«VERGONYA» PER LA CORRUPCIÓ / Molts dels que el van escoltar a la sala en la qual ahir es va reunir la junta directiva del PP (que no es convocava des de feia un parell d'anys) van donar la raó a Rajoy en la necessitat imperiosa que té el partit de tancar conflictes interns, encara que es van sentir més llunyans a altres punts del discurs esgrimit pel seu cap. Valgui com a exemple el neguit que admeten diversos dels que han sigut designats candidats per a les eleccions del mes de maig quan se'ls demana que continuïn insistint en el discurs de la recuperació econòmica, aquell que l'electorat andalús no ha comprat a l'aspirant Juan Manuel Moreno ni a Rajoy mateix, que es va bolcar en la seva campanya. O quan, en el capítol de la corrupció, el líder els aconsella respondre a aquells que els facin retrets: «Ens recriminaran amb raó els casos de corrupció. I els direm amb molta humilitat que estem tan avergonyits com ells [...]».

Tampoc va fer efecte en alguns dels dirigents consultats la reprensió presidencial per una suposada falta de respecte a les sigles del PP, les que segons l'opinió de Rajoy seran les que aconseguiran vèncer en els comicis municipals més enllà dels candidats: molts dels que posen la cara als cartells per a les pròximes eleccions prefereixen que aquestes sigles, que consideren devaluades en aquests moments, ocupin un lloc secundari. ¿I què s'ha de fer amb Ciutadans? Doncs segons el criteri del president, no forçar acostaments prematurs a polítics «inexperts». Un criteri que difereix del de molts dels seus candidats, que ja estan apropant-s'hi.