CONVULSIÓ AL PARTIT MAGENTA

Cantó renuncia a ser candidat d'UPD i entrega el seu escó

Nega contactes amb Ciutadans i afirma que vol tornar al teatre

Toni Cantó, a l’hotel on va fer la roda de premsa, ahir a València.

Toni Cantó, a l’hotel on va fer la roda de premsa, ahir a València. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID
VALÈNCIA

Toni Cantó ha posat punt i seguit a les seves discrepàncies amb Rosa Díez a l'hora de portar les regnes d'UPD. L'actor va anunciar ahir que deixa la seva acta de diputat al Congrés i que es retira de la carrera per la presidència de la Generalitat Valenciana, a la qual aspirava amb escasses expectatives, ja que gairebé totes les enquestes deixen el partit magenta fora de les Corts, repetint els mals resultats d'Andalusia.

L'encara diputat per València va escenificar en un hotel de la ciutat, i no a la seu del partit, la ruptura amb la dona que, segons les seves paraules, va ser la seva inspiració per entrar en política i va obrir un «nou camí» que va trencar el bipartidisme i va aconseguir «liderar un canvi» en la política espanyola.

Cantó diu que ja és «un afiliat més» que continuarà «lluitant» per un «canvi» a UPD, en les files del qual seguirà militant almenys fins al congrés extraordinari que el partit celebrarà un cop passades les eleccions autonòmiques i municipals. «Tot dependrà d'aquest congrés», va assenyalar l'actor sobre el seu futur en el partit, i va insistir a subratllar una guerra interna en què, de moment, ja ha perdut unes quantes batalles. «El rumb de la direcció no és l'adequat. Som molts els que creiem que en la direcció estan equivocats», va reclamar.

No obstant, la seva postura encara sembla que és minoritària. Feia dies que el candidat Cantó havia paralitzat la seva precampanya a València per aconseguir  suports entre la militància i plantejar una «confluència» amb Ciutadans prèvia a les eleccions autonòmiques, però els alcaldables a les tres capitals i la resta de caps de llista provincials a les Corts s'han mantingut al costat de Díez.

Notícies relacionades

Cantó va negar haver parlat amb Albert Rivera sobre un hipotètic salt a Ciutadans, però va admetre que parla «de tant en tant amb ell des de fa moltíssims anys». L'última ocasió, després dels comicis andalusos, «per comentar els resultats». Díez va lamentar la «pèrdua» de Cantó des del Congrés, on va dir haver-se assabentat de la notícia per la roda de premsa, i va avançar que el consell territorial designarà un substitut com a candidat d'UPD a la Generalitat Valenciana en les pròximes hores.

Preguntat sobre la seva intenció de continuar en política, Cantó va assegurar que l'«única carrera» que es planteja és «tornar al teatre». «Passo a ser un espanyolet més, com milers que hi ha, que s'ha de buscar una feina», va assumir.